APIE VEGETARIZMĄ




*Taigi, kimbu į darbus ir žemai lenkiu galvą prieš jus, gerbiami skaitytojai. Tikiuosi jūsų nenuvilti. Ir labai prašau, perskaitę straipsnį, parašykite savo nuomonę apie jį, man tai labai svarbu. :) 




Žmonės galvose nešiojasi daugybę stereotipų ir mitų visai be pagrindo. Neišimtis ir vegetarizmas, apie kurį dabar ir norėčiau pakalbėti.
Neseniai, liepos 22-28 dienomis, dalyvavau vasaros stovykloje „Laisvės kodas“, kur visą savaitę buvome maitinami tik vegetariniu maistu. Iš pradžių „spardžiausi“ ir nenorėjau nei to maisto ragauti, nei buvau labai geros nuomonės apie jį. Bet žinote, kai daugiau valgyti neturi ko, o paklausius paskaitų apie vegetarizmą ir paragavus patiekalų iš jo meniu, supranti, kad gal tai ir nėra pats blogiausias pasirinkimas.. Grįžus pasidomėjau vegetarizmu dar daugiau ir esu pasiryžusi mėsos vartoti žymiai mažiau bei visu tuo pasidalinti su Jumis!






Iš kur kilo žodis vegetarizmas ir ką jis reiškia? (pagrindiniai faktai)

·         Šitas žodis kilo iš lotyniško žodžio „vegetus“, tai reiškia „tvirtas, sveikas, šviežias, žvalus“;

·         „Vegetariškas“ filosofine ir dorovine prasme reiškia harmonišką gyvenimo būdą, o ne maitinimąsi;

·         Pagal „Tarptautinių žodžių žodyną“, vegetarizmas – maitinimosi vien tik augaliniu maistu sistema;

·         Vegetaras [lot. vegetarius- augalinis] – žmogus, kuris maitinasi augaliniu maistu ir nevalgo mėsos.

Vegetarizmas skirstomas į:




1.       Griežtą (visišką tikrą), kai atsisakoma visų gyvulinės kilmės produktų;
2.       Pusiau griežtą (dalinį), kada nevartojama tik mėsos, bet vartojami kai kurie kiti produktai.

Vegetarizmo tipai:
·         Veganai -  griežti(visiškai) vegetarai. Nevartoja jokių gyvulinės kilmės maisto produktų;
·         Žaliojo maisto vegetarai;
·         Ovolaktovegetarai - nevalgo žuvies, mėsos, bet valgo kiaušinius, pieną ir jo produktus;
·         Laktovegetarai - valgo pieną ir jo produktus;
·         Semivegetarai  - pusiau vegetarai. Nevalgo raudonos mėsos, valgo baltą mėsą ir žuvį, taip pat kiaušinius, pieną ir jo produktus.
! Apskritai, vegetaras laikomas esąs fiziškai ir dvasiškai stiprus, neagresyvus, mylintis žmones bei gyvūnus, atsparus ligoms ir ilgai gyvenantis.
Keli trupinėliai iš istorijos pasaulio:
·         XIX a. pradžioje Europoje paplito etinis vegetarizmas;
·         Etinio vegetarizmo atstovai, remdamiesi romėnų filosofų Plutarcho bei Pitagoro idėja, nevalgė mėsos iš gailesčio gyvūnams;
·         L. Tolstojus žmogų, žudantį gyvūnus maistui (jeigu tiksliau – dėl skonio receptorių patenkinimo), laikė netenkančiu dvasinių vertybių- meilės, užuojautos artimiesiems; sakė esą mėsa daranti žmogų piktą ir žiaurų;
·         Vegetaras buvo Leonardas da Vinčis, seras Izaokas Niutonas, Volteras, Žanas Žakas Ruso, Albertas Enšteinas ir daugybė kitų įžymių žmonių, kurie bandė sukurti gražesnį ir geresnį pasaulį.
! Pasak fiziologinio vegetarizmo teorijos, žmogus anatomiškai ir fiziologiškai panašus ne į mėsėdžius gyvūnus, kurių žarnynas yra trumpas todėl greičiau pašalina pūvančias ir nuodingas mėsos atliekas, o į žolėdžius. Kadaise žmogui gyvulinis maistas buvo tik laikinas augalinių produktų pakaitalas.
Sveikata:
Pabandykime palyginti gyvulinės kilmės produktų ypatybes su augalinio maisto ypatumais.
Gyvulinės kilmės produktai:
1.       Mėsos ypatumas tas, kad ji turi baltymų ir riebalų, o angliavandenių neturi visai. Ji turi daug baltymų, bet kaip tik baltymų žmogui reikia nedaug;
2.       Mėsa virškinama skrandyje. Mėsiškas valgis skrandyje išbūna 3-3,5 valandas ir beveik visas įsiurbiamas į kraują. Skrandžiui tuštėjant, atsiranda alkio jausmas. Mėsos mėgėjai turi valgyti maždaug kas 3-3,5valandas;
3.       Mėsos likučių į žarnyną patenka labai mažai. Žarnynas nėra pakankamai sudirginamas, todėl jame mėsa užstringa ilgam, sudarydama užtvaras, sukeldama vidurių užkietėjimą ir puvimo procesą;
4.       Svarbiausia mėsos teikiama nauda yra ta, kad ji greitai įsisavinama ir organizmą nedelsiant užlieja sotumo banga;
5.       Mėsa sužadina organizmą, tačiau tai klaidingai laikoma jėgos antplūdžiu, iš tikrųjų didelį energijos kiekį organizmas suvartoja mėsai suvirškinti ir dažniausiai nepastebima, kad po valgio apima vangumas.
Augalinės kilmės produktai:
1.       Augalinis maistas priešingai nei mėsa, pasižymi angliavandenių gausa, o drauge turi baltymų ir riebalų. Augaliniai riebalai ir baltymai duoda organizmui daugiau naudos nei mėsos produktai;
2.       Augalinis maistas skrandyje išbūna neilgai ir po valandos pereina į žarnyną, kur absorbuojamas lėtai, per 6-7 valandas, ar net lėčiau. Maistingąsias sultis augalinis maistas išskiria tik praėjus valandai po valgio ir daro tai labai ilgai ir pamažu, todėl vegetarai valgo gerokai rečiau ir dirba tolygiai neprarasdami jėgų;
3.       Augalinis maistas energingai sudirgina žarnyną, ir virškinimas vyksta normaliai;
4.       Vegetariškas maistas lengvai ir greitai pagaminamas, lengvai virškinamas, gerai pasisavinamas, aprūpina organizmą ne tik baltymais ir angliavandeniais, bet ir bioelementais, vitaminais;
5.        Net persivalgęs tokio maisto,žmogus yra žvalus ir darbingas.
! Beje, vartojamoje mėsoje yra 14-20% baltymų. Taigi pagal šiuos parodymus tikrai nepirmauja. Sūryje iki 30% baltymų, neriebioje varškėje- 18%, ankštinėse daržovėse - vidutiniškai iki 20% (iki 35% sojų pupelėse )
! Žinomas švedų mokslininkas Karlas fon Linėjus teigia: ”Palyginę žmogaus anatominę sandarą su gyvūnų anatomija, matome, kad natūraliausias maistas žmogui – vaisiai bei sultingos daržovės”.


Mėsaėdžiai
Žolėdžiai
Žmogus
turi letenas su nagais
letenų neturi
letenų neturi
oda neturi porų; kūną atvėsina išskirdami prakaitą per liežuvį
išskiria prakaitą per milijonus odoje esančių porų
išskiria prakaitą per milijonus odoje esančių porų
aštrios iltys pritaikytos doroti mėsą
aštrių ilčių neturi
aštrių ilčių neturi
seilių liaukos burnos ertmėje mažos (iš anksto apvirškinti grūdų bei vaisių nereikia)
ištobulėjusios seilių liaukos padeda apvirškinti grūdus ir vaisius
ištobulėjusios seilių liaukos padeda apvirškinti grūdus ir vaisius
seilių terpė rūgšti; ptialinio fermentas, kurio reikia grūdams apvirškinti, neišskiriamas
seilių terpė šarminė; daug ptialino grūdų apvirškinimui
seilių terpė šarminė; daug ptialino grūdų apvirškinimui
plokščių krūminių dantų maistui sutrinti nėra
krūminiai dantys plokšti, pritaikyti maistui trinti
krūminiai dantys plokšti, pritaikyti maistui trinti
skrandyje daug stiprios druskos rūgšties tvirtiems gyvulių raumenims, kaulams bei kt. virškinti
druskos rūgštis skrandyje 10 kartų silpnesnė negu mėsėdžių
druskos rūgštis skrandyje 10 kartų silpnesnė negu mėsėdžių
virškinimo traktas tik 3 kartus ilgesnis už kūną, kad greitai pūvanti mėsa būtų nedelsiant pašalinta iš organizmo
virškinimo traktas 6-10 kartų ilgesnis už kūną; vaisiai ne taip greitai irsta, todėl gali ilgiau būti organizme
virškinimo traktas 6 kartus ilgesnis už kūną

Žaliasis patarimas! Atsisakyti mėsos produktų tikrai nėra didelė problema, kaip kai kuriems atrodo. Savo racione padidinkite pieno produktų kiekį, pradėkite maitintis teisingai. Palaipsniui organizmas valysis ir priklausomybė mėsos produktams dings. Apsivalant, pajusite neigiamus jausmus nuo mėsos produktų ir jums tiesiog natūraliai nesinorės jų valgyti.








Tai ką gi valgo tie vegetarai?









   
Na, pabaigai turiu pasakyti, kad kiekvienas mūsų turi teisę rinktis tai, kas jam atrodo naudingiau ir geriau. Pasvarstykite kiekviena, kas jums yra priimtina, ir kas nenaudinga, ką pakeisite, ir kokias išvadas padarysite. Nebūtinai dabar turi nuspręsti už visą gyvenimą, pirmiausiai išbandykite ir pajauskite pokyčius, o jei patiks? :)  Svarbiausia yra galvoti ne tik apie save, bet ir aplinkinius (kalbu apie gyvūnėlius), arne? J



13 PAKOMENTAVO

  1. mesoj yra daug vitaminu kuriu mum reikia beto as tikrai niekad neatsisakyciau mesos ir netapciau vegetare

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na, aš tokia semivegetarė, bet labai stengiuosi valgyti kuo mažiau mėsos. Labai norėčiau būti tikra vegetare, bet deja... nepavyks.

    AtsakytiPanaikinti
  3. beatriciukeaaa - taip, mėsoje yra naudingų mums vitaminų, bet yra ir vegetariško maisto, kuris pilnai atperka mėsą. Ir žinai, ankščiau buvau tokios pat nuomonės kaip ir tu dabar, bet toje stovykloje išgirdau vieno labai aktyvaus žmogaus pasisakymą ir mano mąstymas pasikeitė. Jis sakė: "aš nevalgau mėsos jau apie 10 metų, esu aktyvistas, rašau savo tinklalapį, organizuoju stovyklas, susibūrimus ir jau per visą savo gyvenimą esu 20 kartų davęs kraujo. O juk duodant kraują hemoglobino kiekis turi būti tinkamas, kitaip netiksi į donorus.."
    Ir iš tikrųjų vegetarystė yra gan senas ir dabar sparčiai į madą ateinantis dalykas. Juk žmonės nevalgo mėsos ištisus metus ir jiems nieko nenutinka, paprastai jie būna sveikesni nei tie, kurie valgo mėsą. Na, spręsti lieka tau, tiesiog pasidalinau savo nuomone :)) Sėkmės!
    GaBi* - tai jau šiokia tokia pradžia :) Aš ir pati nesu 100% vegetarė, bet prijaučiu tai. Ir žinai, gyvenant kartu su žmonėmis, valgančiais mėsą, iš tiesų, yra labai sudėtinga tapti veetaru :)Bet vistiek, esi šaunuolė, sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Gal kadanors būsiu vegetarė. Bet dabar tiesiog nesugebėčiau kiekvieną dieną matyt šaldytuve vištienos ir jos nevalgyt. Na, gal kada pasiryšiu.
    O jeigu apie straipsnį... Vietom tekstas kopijuotas iš kitur? Ar man blogai pasirodė?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Man patiko, nes jį jau skaičiau.. Nesu prieš vegetarus, bet kartais nesuvokiu, kaip jiem tai pavyksta :D
    Neda - kopijuotas nebent iš word'o, nes ji man šį straipsnį siuntė į atranką. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tavo straipsnis man tikrai labai patiko, šaunuolė :) Taip ir toliau.
    Aš visą gyvenimą galvojau, kad nesu vegetarė, o dabar sužinojau, kad esu semivegetarė :D
    O šiaip esu tik už vegetarizmą ir mėsą stengiuosi valgyti kuo rėčiau :)
    Ačiū už straipsnį.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai patiko straipsnis. Šiaip, labai mėgstu mėsą, nes mūsų šeimoje, ji labai mėgiama. Kai perskaičiau šį straipsnį, mano nuomonė pasikeitė. Noriu būt energingesnė! Jau nuo šiandienos pradėsiu valgyti mažiau mėsos. Ačiū ačiū ir dar kartą, ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Man straipsnis nepatiko.Pritrūko kažko,kas sudomintų.Bet ačiū už pastangas.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Man straipsnis nepatiko.Pritrūko kažko,kas sudomintų.Bet ačiū už pastangas.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Straipsnis patiko :)
    Anksčiau niekados negalvodavau apie vegetarizmą, perskaičiusi šį straipsnį susimąsčiau :D

    AtsakytiPanaikinti
  11. Neduteaa ;]*~ - Monikos tiesa, tekstas yra surinktas ir paruoštas manęs ir niekieno nekopijuotas. Informacija - taip, naudota iš interneto, juk aš negaliu visko žinoti, o remtis turiu tikrais faktais ,)
    Edith - Dėkoju už komntarą :)*
    ^^ Eve Lyn ^^ - LABAI LABAI dėkoju už palaikymą!!
    Anonimiškas - ačiū, už pastabas, stengsiuos taisytis :)
    Justė - Pamėgink, nieko neprarasi, tik pajusi kitokio gyvenimo skonį :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Ačiū už puikų darbą!!! :))
    Straipsnis ne trumpas, daug informacijos (nors viską kas čia parašyta puikiai žinojau) bet skaitėsi išties smagiai :)))

    AtsakytiPanaikinti