Arbata


Sveikos, mielosios.

Ką dažniausiai veikiate, kai neturite nuotaikos, jėgų ar kantrybės? Kai viskas užknisa ar nieko tiesiog nesinori? Arba kuo labiausiai mėgstate pavaišinti netikėtai pas jus užsukusią tetulytę ar gerą draugę? Taip, tas gėrimas vadinasi arbata. Labai mėgstu gurkšnoti šį karštą bei labai skanų gėrimą vakarais ir rytais, nesvarbu kada, nes jis pasakiškai skanus ir yra įvairių rūšių, kuris patenkins net patį išrankiausią liežuvį.

Arbata

Tai išmintingųjų kinų išradimas. Dar senų senovėje pastebėta, kad arbatmedžio lapų užpilas gaivina ir suteikia žvalumo, todėl geriamas dažnai ir įvairiausiomis progomis, neretai dėl malonumo. Taip pat, priklausomai nuo arbatos sudėties, teikia naudos bei gydo nuo kai kurių ligų. Arbata, ruošiama iš šviežių arbatžolių, anksčiau buvo vartojama kaip vaistas ar tonizuojantis gėrimas. Ją pasigaminti itin paprasta ir nesunku: tereikia karštu vandeniu užpilti džiovintas vaistažoles ar kokį kitą specialų augalą ir palaikyti kelias minutes. O šiais laikais nesunku ir nusipirkti arbatos pakelius. Tiesa, jie ne tokie veiksmingi, mat pridėta įvairių konservantų, bet kartais tai labai patogu ir paranku.


Šio gėrimo kilmę gaubia įvairios legendos
(jos įvairios ir gal per daug fantastinės, bet juk smagu sužinoti ką nors naujo..)

ü  Kinų tradicija sieja arbatą su Indijos braminu Dharma, nuvykusiu dirbti misionieriumi į Kiniją. Medituodamas jis užmigo iš nuovargio, o kai atsibudo, buvo taip pasipiktinęs dėl savo silpnumo, kad nusiplėšė sau vokus. Vokai įsišaknijo ir virto arbatos krūmeliu, kurio lapelius Dharma kramtė medituodamas. Sakoma, kad dzenbudistų vienuoliai tęsia šią tradiciją ir vartoja arbatą priešais Dharmos, jų pradininko, atvaizdą.

ü  Kita legenda pasakoja, kad Gautama Buda atrado arbatą, kai, jam medituojant sode, krentantis lapas nusileido į jo puodelį.

ü  Dar viena legenda mums sako štai ką: keliaujant legendiniam Kinijos imperatoriui ir kinų medicinos kūrėjui Shenongui, keli laukinio arbatos krūmo lapeliai įkrito į jo karštą vandenį, iš smalsumo jis paragavo gėrimo. Buvo pastebėta, kad arbatos lapai padeda stiprinti, harmonizuoti organizmą. Todėl arbata laikoma viena pirmųjų kinų medicinos priemonių.


Žiupsnelis istorijos
(ne itin ją anksčiau mėgau, bet dabar supratau, jog istorija yra labai svarbu, ji pradžių pradžia..)
ü  Arbata pirmą kartą pasiekė Europą 1610 m., kai olandų „East India Company“ atvežė ją iš Kinijos į Olandiją. Per keletą metų arbata tapo populiariu olandų aristokratų gėrimu, ir jie jos gėrė labai daug – tiek dėl jai priskiriamų gydomųjų savybių, tiek dėl malonaus skonio.
Štai taip renkami švieži arbatos lapeliai
ü  Britaniją arbata pasiekė apie 1650 m. ir netrukus tapo tokia populiari, kad nedidelis turimas kiekis buvo parduodamas už astronominę kainą.
ü  Iki 1700 m. arbata Europoje buvo retenybė, ir ją vartojo tik karališkieji rūmai ir turtingi prekybininkai. Įrašai rodo, jog arbata buvo parduodama po 50 ar daugiau svarų sterlingų už svarą. Ji buvo geriama su didelėmis ceremonijomis, į ją paprastai buvo dedama cukraus ar šafrano (prieskonis, gaunamas iš daržinių krokų purkos. Šafranas yra brangiausias pasaulyje prieskonis, priskiriamas delikatesams ir vertinamas gurmanų.).
ü  XVII a. pabaigoje, kai visų rūšių arbatai buvo skiriami dideli muito mokesčiai, paplito arbatos kontrabanda. XVIII a. pradžioje du trečdaliai importuojamos arbatos buvo atgabenama kontrabanda. Būtent tuo metu arbata tapo mėgstamiausiu visų visuomenės sluoksnių gėrimu.
ü  1773 m. visas Rytų Indijos laivo „Dartmouth“ arbatos krovinys Bostono uoste buvo išpiltas į vandenį, ir šis įvykis buvo įamžintas istorijoje kaip „Bostono arbatėlė“.
ü  Ceilone arbatos pramonė susikūrė 1860 metais ant kavos pramonės, sunykusios dėl lapų ligos, griuvėsių. Žemės, saulės ir lietaus alchemija Ceilono Rojaus saloje, kaip ji tuo metu buvo vadinama, sudarė idealias sąlygas arbatai auginti. Pavykus bandymams kalnuose plantacijos buvo įkurtos vidutinio aukščio šalies regionuose ir žemumose. Ceilonas arbatos pramonei suteikė naują užmojį, nes gamino įvairaus skonio, kokybės, pobūdžio bei išvaizdos arbatą priklausomai nuo kiekvieno regiono, todėl Ceilono arbata atsidūrė pramonės priešakyje ir tapo labai paklausi dėl savo nepakartojamos kokybės bei įvairovės.


Arbatos laukai

Kokių rūšių arbatos būna? Kuo jos naudingos? Kaip patartina paruošti?
  Žalioji arbata - tai seniausiai geriama arbata. Žalioje arbatoje yra išsaugomos visos vertingos medžiagos, kurių gausu ką tik nuskintuose lapeliuose. Jos gamybos procese nėra fermentavimo. Surūšiuoti arbatos lapai dedami į tam tikrus bambukinius gultus, lapai šiek tiek apvytinami, po to susukami rankomis ir džiovinami. Taip gaunama žalioji arbata.
Kuo naudinga? Žalioji arbata turi daug vitaminų, lengvai tonizuoja, gerina atmintį, dėmesio koncentraciją, mažina vėžinius susirgimus, lipidų susidarymą, normalizuoja kraujospūdį, cholesterolio bei cukraus kiekį kraujyje, naikina bakterijas, šalina nemalonų burnos kvapą.
Žaliosios arbatos paruošimas: vienam puodeliui reikia 2-4 g arbatos lapelių. Paprastai žalioji arbata plikoma 60-90˚C filtruotu vandeniu, priklausomai nuo arbatos rūšies ir kokybės, pritraukimo laikas 3-4 min.
        Raudonoji arbatamalonaus skonio, labai kvapni, gerai malšinanti troškulį arbata. Arbatmedžio lapeliai fermentuojami (oksiduojami) trumpą laikotarpį, todėl technologiniu požiūriu raudonoji arbata priskiriama pusiau fermentuotų arbatų grupei. Šios arbatos skonis dažnai lyginamas su šviežiais vaisiais arba šviežių gėlių kvapu. Raudonojoje arbatoje nėra kofeino, nedaug taninų, tačiau gausu mineralinių medžiagų.
Kuo naudinga? Yra žinoma, kad raudonoji arbata padeda nuo nemigos, nervinės įtampos, lengvos depresijos, skrandžio spazmų, vidurių užkietėjimo bei alergijos simptomų. Ji taip pat gali sumažinti odos jautrumą, niežėjimą ir gali pasitarnauti sergantiesiems egzema ir spuogais. Raudonojoje arbatoje daug kalcio, fluoro, mangano, tačiau bene labiausiai ši arbata vertinama todėl, kad joje labai daug geležies, kurios pasisavinimo neužblokuoja taninai. Ši arbata vartojama ir kaip prieskonis: ji tinka į sriubas, troškinius, marinatus bei konditerijos gaminius.
Raudonosios arbatos paruošimas: vienam puodeliui reikia vieno arbatinio šaukštelio arbatžolių. Plikoma 87°C vandeniu ir paliekama pritraukti 5-8 minutes.

Juodoji arbata su obuoliais ir cinamonu
               Juodoji arbata - malonaus aromato ir skonio gėrimas, puikiai tonizuoja ir atgaivina, nes iš visų arbatų rūšių joje yra daugiausia kofeino. Juodoji arbata yra fermentuojama. Jos gamyboje yra du svarbūs procesai: pradžioje lapai yra išdėstomi ant pinučių ir laikomi šiltai, o po to jie veikiami labai karšto oro. Nuo karščio lapai pajuoduoja. Atvėsę arbatos lapeliai ruošiami pardavimui kaip atskiri džiovinti lapai arba daromi mišiniai. Skirtingai nuo žaliųjų arbatų, juodosios arbatos yra rūšiuojamos pagal nustatytus tarptautinius standartus. Pirmiausia rūšiuojama pagal sodus, skynimo laiką ir svarbiausia – pagal tai, koks lapas yra skinamas ir kaip apdorojama. Daugiausia juodosios arbatos pagamina Indija, Šri Lanka, Kenija.
Kuo naudinga? Juodosios arbatos mėgėjai patenka į mažesnės rizikos sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis grupę. Nustatyta, kad žmonės, kurie išgeria po 3–4 puodelius juodosios arbatos kasdien, rečiau serga širdies ligomis nei tie, kurie šios arbatos negeria arba mėgaujasi mažesniais kiekiais. Šią arbatą ypač naudinga gerti tiems, kurie serga astma, nes ši padeda lengviau kvėpuoti. Juodojoje arbatoje yra daug taninų ir kitų cheminių medžiagų, turinčių teigiamą atpalaiduojantį poveikį virškinimo sistemai. Viduriuojantiems patariama gurkšnoti paprastą juodąją arbatą dėl jos turimo gydomojo poveikio žarnyno sutrikimams. Arbatoje esantys taninai gerina virškinamojo trakto darbą ir padeda atgauti gerą savijautą. Vartojantieji šią arbatą sumažina blogojo cholesterolio kiekį, kuris yra atsakingas už širdies smūgius.
Juodosios arbatos paruošimas: plikoma verdančiu vandeniu ir paliekama pritraukti apie 4-6 minutes.
     Aromatizuota arbata. Aromatizuotų arbatų mišiniai ruošiami arbatą maišant su įvairiais džiovintais žiedlapiais, vaisių gabaliukais, prieskoniniais augalais sustiprinant aromatą eteriniais aliejais arba maistiniais aromatizatoriais. Jai ruošti tinka ir juodieji, ir žalieji arbatlapiai.
  Baltoji arbata dėl savo retumo viena iš brangiausių arbatų. Ji šviesi ir švelnaus skonio, turi minimalų kofeino, bei taninų kiekį. Tai nefermentuota ir nesukta arbata, stiprinanti organizmo imuninę sistemą. Aukščiausios kokybės baltajai arbatai yra renkami dar neišsiskleidę arbatmedžio lapelių pumpurėliai, dar padengti šilkiniais plaukeliais. Nuo seniausių laikų šios rūšies arbata buvo tik pačių turtingiausių žmonių gėrimas, toks išliko ir iki šiol. Baltosios arbatos gaminimui buvo skiriamas nepaprastas dėmesys.



Tai įdomu!
     Faktai apie arbatą, kurių restorane neišgirsite:
1
.
Niekada negerkite arbatos tuščiu skrandžiu. Tikrai taip, gerkite arbatą tik valgydami arba po valgio. Skrandyje vyrauja rūgštinė terpė, o tuo tarpu arbata yra šarminis skystis. Jungiantis šarmui su rūgštimi, pilve jaučiasi tas nemalonus pūtimo efektas.
2. Saldus maistas labiausiai dera su žalia arbata. Saldus maistas labiausiai tinka su tokia arbata kuri yra šiek tiek kartoka. Būtent žalia arbata padeda tobulai suvienodinti desertų saldumą.
3.
Keptas maistas labiausiai dera su balta arbata. Beveik bet koks keptas maistas puikiai tiks su balta arbata. Būtent ji padeda labiau išspinduliuoti kūno šilumą.
4.
Skaniausia arbata būna tik tuomet kai turite tam laiko. Arbatos skonis priklauso nuo nuotaikos. Ir kai kalbame apie nuotaiką, tai labai susiję su laiku.
*Tikiuos, jog jus sudominau ir sužinojote kažką naujo. Komentuokite: girkit ir peikit. Gero likusio vakaro! :)















4 Komentarai

  1. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip pat yra ir geltonoji arbata, ji viena iš rečiausių rūšių. Na, bet man labai labai patiko šis straipsnis, spaudžiu visas 3 reakcijas! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šis straipsnis tikrai labai sudomino. Nesvarbu, kad buvo ilgokas, bet sužinojau daug naujų dalykų... Taip ir toliau!

    AtsakytiPanaikinti
  4. GaBi* - tikrai? nieko neradau apie ją.. Bet ačiū, jog pasakei, dabar žinosiu :) Ačiū už komentarą!
    ^^ Eve Lyn ^^ - Ačiū, kad skaitai ir komentuoji, vertini! Man tai daug reiškia :) Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti