Paryžius


Sveikos! Turbūt kiekviena buvot ar bent jau svajojot nuskristi į Paryžių... Šiandien noriu truputį daugiau papasakoti apie jį, pateikti porą įdomių faktų...

Paryžius - miestas pastatytas Senos upės vingyje, abiejuose upės krantuose. Miestas visame pasaulyje gerai žinomas dėl gausybės istorinių paminklų bei savo unikalios kultūros. Paryžius yra Il de Franso regiono pagrindinis miestas. Jeigu norite puikaus poilsio, gero maisto, aptarnavimo ir... tiesiog nuo visko atsipūsti važiuokite ten.

 Paryžiaus taisyklės svetimšaliams:

Dauguma paryžiečių nesvetingai sutinka užsieniečius, nemokančius kalbėti prancūziškai. Bet jeigu jūs mokėsite tokias frazes kaip – „Bonjour, monsieur“ (sveiki, pone) ,  „Bonjor, madame“ (sveiki, madam) ir „Bonjour, mademoiselle“ (sveiki, panele)“,  suvilgisite jų širdis. Paryžiečiai mėgsta, kai į juos kreipiamasi su pagarba, bet nemėgsta atsakyti tuo pačiu. Pamirškite visus SALUT (labas). Salut pasisveikinimas vartojamas su draugais. Visur ir visada naudokite Bonjour. Visur ir visada. Jei taisyklių neįsiminėte, tikėkitės, kad sutiksite tik malonius žmones arba palikite gerus arbatpinigius.

 

Įprastas dalykas, toks kaip valgymas,  Paryžiuje irgi turi savitas taisykles. Pavyzdžiui bananas. Neišsiimkite jo einant gatve. Negalima. Nevalgykite jo rankomis. Negalima.  Jį jūs turite gražiai nulupti, padėti į lėkštutę, supjaustyti ir valgyti su šakute. Ir taip su visais vaisiais ir daržovėmis. IŠIMTIS – salota. Ją turite pasmeigti šakute ir gražiai su peiliu sulankstyti. O rankomis galima valgyti tik sumuštinius. Beje, jei metro norite valgyti, taip pat nevalgykite banano. Kad ir kaip keista,  geriau tiks sumuštinis.

 

Taip pat teks priprasti prie jiems įprasto dalyko kaip „Les bousculeurs“ (stumdžiai). Ypač šitiems dalykėliams priimtina vieta yra parduotuvė. Saugokite savo eilę, kad kas nors neužlįstu, bet patys galite taip daryti. Vis dėlto,  tai jau išmokta iš jų. Jie mokytojai ir jie diktuoja taisykles Paryžiuje.

 

Visa auksčiau pateikta informacija yra iš David Lebovitz knygos „Saldus gyvenimas Paryžiuje“.

Paryžių, kaip miestą jau seniai buvau įsimylėjusi. Ir tai nenuostabu. Dauguma filmų apie Paryžių kalba taip, lyg jis būtų pasaka. Ten – gyvenimas be rūpesčių, karštas šokoladas ir daug putlių kruasanų... O ko daugiau mums ir bereikia? Meilės. Ten gi jos apstu! Kartais prieš miegą galvoju apie Paryžių... Atsikeliu pusę devynių... Išsivalau dantis, nusiprausiu, apsirengiu trumpą ir lengvą vasarišką suknelę, užsidedu didelius akinius nuo saulės, pasiimu rankinuką ir nulipu iš savo butuko koridoriumi laiptais žemyn... Apačioje yra įsikūrusi jauki pyraginė. Atsisėdu prie stalelio šalia lango, užsisakau didelį puodelį karšto šokolado, kruasaną ir šokoladinį pyragaitį su kondensuotu pienu... Skaniai valgau ir žiūriu pro langą, kur tolumoje stovi gražusis eifelio bokštas ;].

Na, o šiandienai, kad priartėtume prie tos Paryžiaus dvasios, siūlau pasidaryti skanių šokoladinių pyragaičių su kondensuotu pienu ;]

Šokoladiniai pyragaičiai su virtu kondensuotu pienu (12 porcijų).

Reikės:

120 g. (aštuoni šaukštai) sūdyto arba nesūdyto sviesto, supjaustyto gabalėliais, ir šiek tiek daugiau kepimo formai patepti;

170 g. kartaus arba juodojo šokolado (smulkiai sukapoto);

30 g. nesaldintos kakavos miltelių;

3 dideli kiaušiniai (kambario temperatūros);

200 g. (vienas puodelis) cukraus;

1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto;

140 g. miltų;

100 g. kepintų pekano ar graikinių riešutų (stambiai kapotų);

250 ml. ožkos pieno kremo;

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

2. Kepimo formą išklokite kepimo ar sviestiniu popieriumi ir dosniai ištepkite sviestu.

3. Vidutinio dydžio puode išlydikite sviestą. Sudėkite šokoladą ir nuolat maišykite ant labai mažos ugnies, kol ištirps. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite kakavos miltelius, kol masė taps vientisa.

4. Po vieną įmuškite kiaušinius, tada įmaišykite cukrų, vanilę, miltus ir riešutus, jei pageidaujate.

5. Sukrėskite pusę tešlos į paruoštą kepimo formą. Vienodais tarpais įvarvinkite vieną trečdalį ožkos pieno kremo, drėbdami slyvų dydžio gabaliukais, tada peiliu lengvai pamaišykite. Ant viršaus sukrėskite likusią tešlą, paskui šaukštu įvarvinkite likusį kremą ir vėl lengvai pamaišykite peiliu. Jei pasistengsite, iškepęs pyragas bus viena didelė pūslėta purple. Tiesiog lengvai pavedžiokite peiliu vieną ar du kartus per tešlą ir palikite.

6. Kepkite 45 minutes arba tol, kol pyragas centre sutvirtės. Ištraukite iš orkaitės ir atvėsinkite. Supjaustykite kvadratėliais, kiekvieną atskirai suvyniokite ir dabar jau laisvai galite dalyti.

Šie pyragaičiai skanesni antrą dieną, o juos laikyti geriausia iki trijų dienų.

Mano pastaba: šis receptas buvo gaminamas iš Paryžiuje esančių produktų. Deja, Lietuvoje ne daug kur rasime pirkti ožkos pieno kremo ar vanilės ekstrakto, tad juos galime pakeisti. Ožkos pieno kremą iškeiskite į tiesiog kondensuotą pieną, o vanilės ekstraktą į vanilinį cukrų ;)

Receptas paimtas iš David Lebovitz knygos „Saldus gyvenimas Paryžiuje“.

 

Na, o kol kepa pyragaičiai, arba tol kol sėdite prie kompiuterio siūlau paskaityti porą įdomių faktų:

1.      Paryžiaus katakombose po gatvėmis palaidota 6 mln. žmonių.

2.      Dievo motinos katedrą statė 182 metus.

3.      Stiprūs vėjai gali paveikti Eifelio bokšto padėtį. Per 1999 metų audrą, jis pakrypo maždaug 13 centimetrų nuo jo pradinės padėties.

4.      Eifelio bokštas dažomas kas 7-erius metus. Naudojama trijų atspalvių rudos spalvos dažnai, pačia tamsiausia spalva bokštas dažomas apačioje. Šiam darbui atlikti reikia maždaug 60 tonų dažų ir tai užtrunka nuo 15 iki 18 mėnesių.

5.      Nuo pat bokšto atidarymo iki 2003 m. jį aplankė daugiau nei 200 mln. žmonių.

6.      Eifelio bokštas yra atviras lankytojams 365 dienas per metus.

7.      96% žmonių iš 2009 metais vykusios apklausos į klausimą „Koks jūsų nuomone yra Paryžiaus simbolis?“ atsakė, kad Eifelio bokštas.

 

Šiam kartui tiek... Tikiuosi, kad tiems, kam patiko šis miestas, dabar patinka dar labiau :} Iki ;]

-Simona A.

 

 

17 komentarų:

Justulė rašė...

Ech, tas mielas knygos sarkazmas. Puiku, kad ji perdavei straipsni. Matos, daug dirbai, stengeis. Kolkas jis geriausias is tavo parasytu. Ne toks prisviles blynas...

Gabrielė rašė...

Man ,asmeniškai, nepatinka Paryžius. Jis teturi tą kvailą geležies kabalą, kuris buvo pastatytas vien dėl parodos. Jis nemana jokios istorijos, didingos praeities. Ir patys paryžiečiai yra begalo nemalonūs žmonės. O ką jau kalbėti apie jų maistą, teturi tik kelis patiekalus, ir tai – perimtus iš užsienio tautų (ypač italų).

Simona rašė...

Justule, ačiū :) Gabriele, kiekvienam pagal save. Tiesą pasakius daiktas neturi smegenų, tad negali būti nei kvailas, nei protingas. Dėl maisto taipogi nesutikčiau... Kruasanai, sraigės.. Tereikia įsigylinti ir manau rasi kas patiks :) Na, o istorija... Netokia didelė, bet yra.

Gabrielė rašė...

Na, čia aš su tavimi turėčiau nesutikt su maistu. Nes, tiesą sakant, kruasanai išties yra kilę iš Vienos. 13 amžiuje australas iš Vienos Prancūzijoje atidarė savo kepyklėlę, kur pardavinėjo Kipferl (taip vadinosi kruasanai), tada pranzūcai ir perėmė iš jo šį receptą, truputį patobulino.
O sraigės... Argi čia maistas?..

Gabrielė rašė...

*austras (ne australas,gerokai suklydau)

Simona rašė...

Tiesą sakant Paryžius nėra toks patrauklus kaip atrodo. Tai tik paprastas didelis miestas, pilnas žmonių, kamščių, turistų.
"I love you all" - S. S.

GaBi* rašė...

Na, kiekvieno nuomonė skirtinga... Asmeniškai aš nesu buvusi Paryžiuje. Gal jis kiek ir pervertintas, nežinau. Bet man jis atrodo žavus. Ypač senesnis, antrojo dešimtmečio...

Simona rašė...

Gabriele, daugiausia pasaulyje šefų yra Prancūzai. Simona, bet mane jis tuom žavi :)

Simona rašė...

Gabi, sutinku :)

Gabrielė rašė...

Na, ir kas, kad daygiausia šefų yra prancūzų? Ar jie galvoja receptus, kuria nepakartojamą virtuvę?..
Šefai tėra prestižo reikalas, kas gražiau patieks maistą, kas turės geresnį restoraną.
Na, kaip ir bebūtų, nenoriu pyktis. :)

Simona rašė...

Gabriele, TAIP, jie tai daro. Šefai atsakingi už meniu... Na, neesmė :) Nesipykim :) Vis dėl to tai mano nuomonė, o tavo kitoookia :)

Justė rašė...

Na, man Prancūzija yra eilinė šalis, esanti Europos sąjungoje, bet mūsų visų nuomonės skiriasi :)

Anonimiškas rašė...

Ir nė vienos tikros Paryžiaus nuotraukos ...

^^ Eve Lyn ^^ rašė...

Nesu išprotėjusi dėl Paryžiaus, kaip, kad kitos merginos būna. Nematau šiame mieste beveik nieko žavaus. Kartais man taip atsibosta kai kiekviename filme rodomas šis miestas (kalbu apie romantinius), kad net verkt noris, jog nebegali sugalvoti nieko įdomesnio... Bet ačiū už straipsnį ;)

Simona rašė...

Evelina, tiesiog perskaičiau knygą apie Paryžių. Čia maždaug kaip jos pristatymas. Anonime, na jau.. Įsižiūrėk :)

Emma D. rašė...

Nuostabus straipsnis, labai patiko :) Nors Paryžius nėra mano svajonių miestas (bet sąrašo viršuje), turiu šią knygą - ji puiki. BETO sraigės laaaaabai skanus maistas, ir tos pačios varlių kojelės.... Nuostabu ;}

Simona rašė...

Emma, atuka :)