Pomėgis – kulinarija + mini konkursiukas


Sveikos, merginos! Pirma norėčiau pasveikinti visus žmogučius su pavasariu :). Tegu jis būna norų ir troškimų išsipildimo metas :). Taip pat sveikinu naujas rašytojas patekusias į šią nuostabią erdvę, kur visos Jūsų mintys galės būti išklausytos... Ypatingai sveikinu rašytoją Laurą, kuri šį mėnesį man (ir visiems) davė nuostabių bei vertingų patarimų ir tapo mėnesio rašytoja! Na, o didžiausią AČIŪ sakau visoms skaitytojoms, kurios už mane balsavo ir įrodė, kad esu taipogi gera rašytoja :}... Taipogi turiu ištarti žodį atsiprašau. Paskutines savaites nebuvau aktyvi, bet prižadu atsitiesti ir kažką nervinti, bet kažką galbūt džiuginti savo straipsniais.
Neseniai peržvelgiau senus TD įrašus ir pastebėjau, kad yra nemažai straipsnių apie pomėgius (pvz: fotografija), todėl šiandien nusprendžiau jums parašyti apie savąjį pomėgį – kulinariją... Taip pat pakalbinsiu vieną savo labai gerą draugę – Rugilę.

Ką man reiškia kulinarija? – galbūt jau pastebėjote, kad kai rašiau straipsnius rubrikai – „Rankdarbių kampelis“ mano pasirinktos darbų technologijos neturėjo daug taisyklių ir buvo laisvos. Kodėl? Nes ir gyvenime taisyklių nemėgstu. Kulinarija yra kaip tik ta sritis, kurioje galiu eksperimentuoti ir atskleisti visą save... tiek daug produktų, tiek daug neatrastų skonių, tiek daug įvairių maisto paruošimo būdų... man kulinarija yra kažkas nepaprasto, juk vienas gardus pyragaitis gali praskaidrinti visą dieną.

Rugilė
gaminimas man yra menas, kurį įvaldo tik kai kurie. Gamindama aš  parodau savo fantaziją, užmirštu rūpesčius... Kai kurie žmonės susinervinę pradeda valgyti, o aš atvirkščiai - pagaminu ką nors. Kai kurie žmonės juokiasi, kad gaminti reikia su meile, bet tai tiesa, kiek tu tam patiekalui įdedi jausmų, pastangų, tiek jis ir būna skanus. Dažnai žmonės sako, kad jie nemoka gaminti, o tai reiškia, kad jie negamina to, kas jiems patinka. Siūlau pradėti gaminti paprastus, bet skanius patiekalus ir po truputį Jūs pamėgsite šį kulinarijos Pasaulį. 

Darbas – kulinarė – deja, kad ir kaip man patiktų kulinarija, su ją ateities nesieju... galbūt norėčiau atidaryti kokią nors kepyklėlę, bet nedaugiau. Taip, mažą bandelinę atidaryti būtų mano svajonė, nes labai mėgstu gaminti įvairius gardumynus, bet jegu vieną gražią dieną mano svajonė ir išlys į dienos šviesą tai tikrai nebus mano pagrindinis darbas.

O Rugilės svajonė - mano svajonė yra atidaryti restoranų tinklą visame Pasaulyje. Ištikrųju juokingai skamba "visame Pasaulyje", bet juk tai svajonė ir aš tikrai apie tai mąstau. Šis noras mano galvoje „ridenasi“ nuo ketverių metų, kai aš iškepiau savo pirmuosius blynus. Gal tai tik kvailas troškimas, bet aš pilnai tikiu, kad ji išsipildys.

Merginos turinčios lygiai tokią pačią svajonę kaip Rugilė turėtų paskaitinėti štai čia.

Mano mėgstamiausias receptas

Amerikietiškas citrininis pyragas

Pagrindui reikės:

Sausainių (vieno su pusę pakelio)

2 šaukštų cukraus

100 gramų margarino (arba sviesto)

Įdarui reikės:

4 kiaušinių trynių

4-5 citrinų sulčių

2 citrinų žievelės

1 ind. kondensuoto pieno (~400 g.)

Papuošimui reikės:

4 kiaušinių baltymų

4 šaukštų cukraus

Gaminimo būdas:

Pagrindas

Susmulkinkite sausainius. Gautus trupinius sumaišykite su cukrumi ir margarinu (arba sviestu). Paruoštą tešlą dėkite į kepimo skardą ir rankomis formuokite pagrindą su aukštais kraštais (kad kai pyragą pjaustysi neišbėgtų įdaras). Jį kepkite orkaitėje, 180 laipsnių temperatūroje apie 10 min. kol gražiai paruduos. Tada išimkite ir atvėsinkite.

Įdaras

Elektriniu plaktuvu (galite ir su šakute, bet ilgiau reikės plakti) gerai išplakite kondensuotą pieną su kiaušinių tryniais. Tada citrinų žievelę ir citrinų sultys sudėkite į mišinį ir toliau plakite, kol masė sutirštės. Ruošinį pilkite ant iškepto ir atvėsinto pagrindo. Orkaitėje kepkite apie 10-12 min. Tada atvėsinkite.

Papuošimas

Šio pyrago viršus yra morenginis ir saldus, todėl labai tinka kaip atsvara rūgščiam įdarui. Baltymus plakite 5-7 min., kol pasidarys balti ir purūs. Po truputį supilkite cukrų ir plakite, kol cukrus visiškai ištirps. Gautą masę užtepkite ant atvėsusio kepinio viršaus ir vėl kepkite orkaitėje 7-10min., kol baltymo viršūnės pradės ruduoti. iškepusį pyragą atvėsinkite kambario temperatūroje, o po to šaldytuve.

Rugilės

Keksiukai su toffife saldainias

Reikės:

         Kambario temperatūros sviesto – 110 g.;

         Kiaušinių – 2 vnt.;

         Vanilės esencijos – keli lašai;

         Druskos – žiupsn.;

         Cukraus – 170 g.;

         Miltų – 125 g.;

         Kepimo miltelių – 1 a.š.;

         Pieno – 100 ml;

         toffife saldainių dėžutės.

Sviestą gerai išplakame su cukrumi, kol masė šie tiek padidės.

Po vieną plakant įmušame kiaušinius. Viską plakame tol, kol kiaušinių, sviesto ir cukraus masė pabals ir joje neliks cukraus kruopelių. Įlašiname vanilės esencijos, plakinį permaišome.

Į plakinį persijojame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir druska. Išmaišome.

Į tešlą dalimis maišant supilame pieną. Galiausiai viską gerai išmaišome iki vientisos masės.

Paruoštą tešlą supilame į keksiukų formeles ir įdedame po vieną toffife saldainį. Kepame 180 laipsnių karščio orkaitėje apie pusvalandį, kol įbedus dantų krapštuką į keksiuko vidurį, jis liks sausas ir neapsivėlęs tešla.

Sakote, kad gaminti yra nuobodu? Tai reiškia, kad jūs šiame pomėgyje neatradote savosios srities. Dabar įsivaizduok savo mylimiausią patiekalą ant savo stalo. Norėtum jo? Pabandyk jį padaryti. Svarbiausia, kad gamintum tai kas tau patinka. Tarkim aš esu pakvaišusi dėl visokių pyragų, bandelių ir kokteilių, todėl šiuos patiekalus dažniausiai gaminu. Pabandyk taip ir tu. Gamink tai kas tau patinka. Galbūt tuomet tai nebus kančių valandėlė prie puodų? Gamink tiems, kuriuos myli ir brangini (dar geriau – kartu su jais). Tai antroji taisyklė padedanti pamėgti šią sritį. Juk taip gera matyti besišypsanti tau artimą žmogų ir girdėti iš jo pagirimus. Gamink kai esi geros nuotaikos, turi laisvo laiko. Juk gamindama tokiu metu niekur neskubėsi, o ir rezultatas bus daug skanesnis. Gamink nenuobodžiai. Gal besiklausant muzikos ir šokant? J


KONKURSAS

Na va, atėjo eilė pakalbėti apie mano mažą rengiamą konkursą.  Jau seniai turiu prizą (visai nesusijusį su šiuo straipsniu)... Tiesa, jis yra simboliškas, bet tikiuosi Jums patiks ;) Taigi, taisyklės tokios: jūs turite parašyti savo mėgstamiausią receptą (gali būti ir iš interneto) ir gauti jo nuotrauką (taip pat nuotrauką laisvai galite paiimti iš kokio nors receptų puslapio). Viską siųsti  man į mano el.paštą (simona.aleksandraviciute@gmail.com). Visų dalivaujančių merginų receptai bus sukelti į bendrą albumą TD facebook‘o puslapį, kur ir vyks balsavimas. O kovo 10 d. TD blog‘e bus paskelbtas laimėtojos receptas, jo nuotrauka ir kiti geriausi konkursų dalyviai su savo receptais. Laimės ta mergina, kuri ant savo recepto bus surinkusi daugiausia LIKE‘ų... Prizas – trims geriausioms receptų autorėms į el. paštą atkeliaus PDF formatu (arba kitaip vadinama – internetinė versija) mano mėgstamiausia knyga J.D. Salinger „Rugiuose prie bedugnės“... O pirmos vietos laimėtojos laukia interviu ;) Sekmės!

Šį kartą tiek, čiauuu ;)
P.S. Gero savaitgalio ;)
Simona A.

6 PAKOMENTAVO

  1. simona, gal nori ka nors su kulinarija dar rasyti? Pvz apie universitetus, stojima i juos, arba dar kokiu receptu ir pan? mane laaaabai traukia prie kulinarijos, tad butu labai idomu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na, pati irgi šiuo klausimu domiusi, tad rašyti apie tai būtų malonumas. Bet deja, yra labai mažai informacijos šia tema. Pabandyk pažiūrėti mano straipsnyje paliktą nuorodą, ten yra šiek tiek informacijos :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man šis straipsnis patiko begalo,nes pati labai prijaučiu kulinarijai. Tik nežinau ar siesiu savo karjerą su ja. Bet ir kaip tu- labai trokštu atidaryti savo konditerinių gaminių kepyklėlę bei arbatinę :) Tik va,manau svetur tai bandysiu įgyvendint...
    O dėl konkurso..tikrai dalyvausiu,nes prieš pusmetį ieškojau šios knygos :D Ir dar neradau. Beje,kiek receptų galima siųsti?:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nuostabus straipsnis! O receptai... Būtinai abu išbandysu, nes atrodo taaip skaniai... Šaunuolė, Simona! :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai patiko straipsnis. Nesu iš tų, kurios labai prijaučia gaminimą, bet bent jau man, pats didžiausias malonumas gaminti saldumynus... Mmm. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti