Greitas maistas - malonumas?


Sveikos! Jūsų akiratyje rodausi po ilgo laiko tarpo... atsiprašau, atsiprašau, atsiprašau. Taip jau išėjo, kad galimybės rašyti šią savaitę neturėjau, užtat vos grįžusi prie įprasto tempo, rašau Jums straipsnį. Neseniai blog‘o pokalbiuose buvo palikta žinutė, kad norėtumėt straipsnio apie greitą maistą – šiandien pasistengsiu šį norą išpildyti.
Jau visos ir visi žino, kad greitas maistas nesveikas. Tai kodėl mes vis dar jį valgome? Kodėl vis dar retkarčiais užsukam nusipirkti riebaus mėsainio? Atsakyti paprasta: 
Priklausomybė.
Yra nustatyta, kad cukrus – narkotikai. Žinoma, tai ne koks nors heroinas, bet žmonės nuo cukraus taip pat tampa priklausomi... bet šiandien ne apie šį produktą. Problema ta, kad labai retai pasitaiko greitojo maisto restorano meniu patiekalas, kuriame nebūtų cukraus – jo yra ir padažuose ir mėsainių bandelėse, ką jau kalbėti apie skaniuosius ledus. Nors mes jo ir nejaučiame, jis yra ir tai yra vienas iš dalykų, dėl kurių mes grįžtame atgal – į svaiginančiai skanų greitojo maisto pasaulį. Tiesa, priklausomybę sukelia ne vien cukrus.
Scrippso instituto Floridoje (JAV) mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, kad mėsainiai, bulvių traškučiai, dešrelės ir kai kurie kiti greitojo maisto produktai „užprogramuoja“ žmonių smegenis reikalauti kuo daugiau cukraus, druskos ir riebalų turinčio maisto, skelbia „Telegraph.co.uk“.
Pigu.
Nėra ko slėpti – mūsų amžiaus paaugliai mėgsta vaikščioti į kavines ir jose valandų valandas plepėti. Daugumai merginų ši pramoga itin dažna, dėl to maistui skirtus pinigus pradedame taupyti. Greito maisto restoranai – puiki išeitis – ir skanu, ir pigu. Bet ar verta taupyti pinigus maistui? Indų patarlė sako – Esi tas ką valgai. Šioje patarlėje yra tiesos. Geriau rečiau vaikščioti po kavines ir sumokėti brangiau, bent jau nekils didelių abejonių dėl to, kas yra tavo skrandyje.

Tiesiog skanu.
Prisipažinsiu – retai, bet būna dienų kai ir aš atsiduriu „Mcdonald‘e“.  Tiesiog neatsispiriu – vos pamatau tą geltoną M raidę raudoname fone prieš akis išnyra didelis mėsainis su porcija bulvyčių bei limonadu. Užėjus į pastatą po nosimi išškarto pradeda kvepėti maistu. Žinau, kad nesveika, bet vistiek NORIU. Manau daugeliui yra kaip man. Vienintelė išeitis – domėtis ir daug skaityti šia tema. Tos, kurios vaikšto į „Mcdonald‘ą“ žino, kad „BigMac“ vienas iš populiariausių jų parduodamų mėsainių. Truputis informacijos apie šį gardų kąsnelį:
Mėsainis „BigMac“
Kalorijos – virš 500 (suaugusiui žmogui rekomenduotina per dieną suvartoti 2000 kalorijų)
Riebalai – 30 g. (suaugusiui žmogui rekomenduotina per dieną suvartoti 60 – 70 g. riebalų)
Šis mėsainis turi tiek pat kalorijų kaip vištienos krutinėlė, 200 g. kruopų ir lėkštė salotų. Skirtumas tas, kad nuo antrojo varianto daug daugiau laiko išbūsi soti, taip pat jis neturi tiek riebalų. Tuo labiau, kad perki ne tik mėsainį, o ir bulvyčių, limonadą.
 Panašūs skaičiai puikuojasi ir kituose mėsainiuose.
ĮDOMU:
JAV atliktas moksleivių pažangumo ir mitybos įpročių tyrimas atskleidė, kad greitasis maistas susijęs su prastesniais mokymosi rezultatais.
Tie moksleiviai, kurie dažniau nei 3 kartus per savaitę mokykloje valgydavo išsinešimui parduotus greitojo maisto produktus - mėsainius, dešrainius, bulvių traškučius ir kt. - atlikdami žinių patikrinimo testus pasirodydavo blogiau, liudija tyrimo rezultatai.;
Depresija – galbūt ją sukelia nesveikas maistas... Amerikoje atlikti tyrimai parodė, kad greito maisto priedai skatina susirgti depresija.;
Stanfordo universitete dirbantis Thomas N. Robinson su savo komanda tirdamas ikimokyklinio amžiaus vaikų pomėgius pastebėjo, kad „McDonald‘s“ morkytės pačios skaniausios. Lygiai taip pat skaniausias ir jų pienas, bulvytės ir mėsainiai. Vaikams buvo pateikti ragauti tie patys produktai, tik dalis jų buvo sudėta į „McDonald‘s“ logotipu pažymėtus popierinius maišelius. Pastebėta, kad visi gaminiai iš „McDonald‘s“ pakuočių buvo vertinami kaip žymiai gardesni. Tyrėjai nustatė, kad palankumas šio ženklo produkcijai tuo buvo didesnis, kuo daugiau televizorių buvo vaikų namuose ir kuo dažniau jie valgydavo greitojo maisto restoranuose. Prekinio ženklo žinojimas ne tik skatina užsukti ir pavalgyti. Prisiminimai apie ankstesnę malonią patirtį restoranuose verčia smegenis maistą suvokti kaip skanesnį.;
Nauji tyrimai parodė, kad nuolat valgant greitąjį maistą kenkiama ne tik figūrai, bet ir kepenims. Padaryta žala labai primena hepatito pasekmes, informuoja dailymail.co.uk. Tyrimo rezultatai buvo pristatyti televizijos programos „The Doctors“ (Daktarai) metu. Pagrindinė žinia – reguliariai valgant greitąjį maistą jau po mėnesio galima pastebėti reikšmingų kepenų pakitimų. Ypač pavojingos yra gruzdintos bulvytės, mat jose gausu įvairių ingredientų. „Bulvytės yra gruzdinamos riebaluose, jos gausiai apiberiamos druska ir cukrumi. Kodėl bulvytės gardinamos cukrumi? Nuo jo jos tampa traškios ir įgauna auksinę spalvą“, – teigė daktaras Drewas Ordonas.;
Grupė Londono karališkojo koledžo mokslininkų išanalizavo kelių širdies ligų tyrimų rezultatus ir padarė gan įdomią išvadą: kiekvienas greitojo maisto patiekalas turėtų būti komplektuojamas ne tik su keptomis bulvytėmis, bet ir su cholesterolį mažinančiais vaistais – statinais.
Mokslininkai argumentuoja, kad statinų dozė sumažina širdies priepuolio tikimybę maždaug tiek pat, kiek ta tikimybė padidėja suvalgius vieną mėsainį.

Klausimas tik vienas - kodėl greito maisto tinklai vis dar gyvuoja?

Šį kartą tai viskas. Tikiuosi, kad susimąstėte ar verta valgyti greitą maistą..
Iki kito karto,
Simona A. ;)

 Šiuo metu TD bloge renkamas aktyviausias skaitytojas. Komentuok šį straipsnį, gauk 1 tašką, dalyvauk rubrikoje, gauk 3 taškus. Tapk aktyviausiu ir laimėk 5 litų sąskaitos papildymą! Daugiau informacijos - ČIA

P.S. Remiausi – žurnalu „Aš ir psichologija“, 15min.lt, balsas.lt, manosveikata.lt



8 komentarai:

Teresė Škutaitė rašė...

Labai dėkui už tokį straipsnį, Simona, motyvavai mane atsisakyti greito maisto, kad ir kaip jį mėgstu. :D

Greta Kvietkutė. rašė...

Straipsnis geras, viskas puuiku, bet tikrai manęs neparaginai atsisakyti šito skanumyno. Juk ne kiekvieną dieną, kartais galima ir reikia :) Tačiau ačiū už puikų straipsniuką! :33

Estera Meow rašė...

Labai ačiū tau, Simona. :) Aš retai, galima sakyti porą kartų į metus valgau greitaji miestą. :> Bet tikrai motyvavai, kad jį valgyčiau rečiau dar.

* Gintarija * rašė...

Kaip visada,puikiai. :)PAtiko, kad gale pqarašei, iš kur sėmeisi info. Būna, kad kitos rašytojos tiesiog "nukopina" straipsnį ir įmeta čia, kas yra žiauriai negarbinga -_- . O Tavo matosi, kad įdėta pastangų. Tema puikiai išplėtota, rašyti neprailgo. Spaudžiu visas 3 knopkes :)

Simona rašė...

Ačiūūūū ;)

^^ Eve Lyn ^^ rašė...

Man irgi patiko. Per visą savo gyvenimo laikotarpy, vieną vienintelį kartą valgiau šį nesveiką maistą. Kodėl? Visų pirma, gyvenu mažame mieste kuriame nėra tokių dalykų, visų antra - net jei ir gyvenčiau didesniame mieste kur yra tokios kavinukės ir kt. neičiau, kadangi pati žinau ką maistas daro organizmui. Ir visų trečia - neičiau, nes mano šeimoje tai nėra kažkodėl priimtina. Valgome naminį maistą, nesveiko net nesinori...
Jeigu merginos norit nebevalgyti tokio maisto, youtube'je yra apstu video su šiais dalykais. Pažiūrėkit ir kažį ar dar kils noras tai valgyti. Ačiū. Patiko :)

Milla rašė...

Tikrai informatyvus, motyvuojantis straipsnis. Bet manau, kad nesveikas maistas vis dėl to nedings iš mano meniu. Kartais gi galima paskanauti pavyzdžiui po kokio nors kontrolinio ir kt... Dėkoju ;) !!!

Kamilė Skurdenytė rašė...

Aš tai nemėgstu hamburgerių .