Macarons


      Labas! Ar girdėjote apie prancūzišką saldėsį pavadinimu ''Macaron'' ? Galbūt net esate jį ragavę? Ne? Tuomet skaitykite toliau!

Kas tas ''Macaron'' ?
     Macaron- Tai nieko bendra su makaronais neturintis spalvingas morenginis  skanėstas su migdolais, jo pavadinimas kilęs iš itališko žodžio maccarone arba maccherone. Macarons gali būti tradicinių šokolado, aviečių skonių, tačiau jiems nenusileidžia ir naujesni žaliosios arbatos ar citrinos skonių macarons.

Macarons tipai
Sudedamosios dalys.
     Macaron pagrindinės sudedamosios dalys yra kiaušiniai, cukraus pudra, migdolų milteliai ar malti migdolai, džemas ar specialiai tam pagamintas kremas, suteptas tarp dvejų pyragėlio dalių.

Istorija.
      Yra įprasta Prancūziją vadinti Macarons tėvyne, tačiau tikroji jų gimtinė yra Italija, o Prancūzijoje pirmą kartą  pasirodė kai Catherine de'Medici, Florencijos kunigaikščio Lorenzo II de'Medici dukra vedė karalių Henrį  II, (1543m.) ir nutarė su savimi pasiimti savo kepėjus ir konditerius.
       Dabartinė sudėtis buvo sukurta XXa. amžiaus pradžioje, kai Lous Ernest Laduree anūkas Pierre Desfontaines sugalvojo, kad dvi morenginių pyragaičių puses galima sujungti jas pertepus ganache kremu. ( tai kremas, gaunamas iš ištirpinto šokolado, plakamosios grietinėlės ir džemo)

''Macaron'' kitose šalyse.
Luxemburgerli
      Šveicarijoje ''Luxemburgerli'' beveik niekuo nesiskiria nuo macaron, tik yra šiek tiek mažesnis už Prancūziškąjį, ir truputį lengvesnis.
Ma- Ka- Rong
      Macaron Japonijoje žinomi kaip ''Makaron''. Jie skiriasi tuo, kad vietoje migdolų miltelių yra dedami žemės riešutų milteliai.
      Pietų Korėjoje taip pat populiarus macaron pakaitalas, jo pavadinimas tariamas Ma- Ka- Rong. Norėdami pridėti azijietiško skonio Pietų Korėjos konditeriai į sudėtį įtraukia ir žaliosios arbatos lapelius.

       Receptas.

Tešlai reikės:

  • 4 kiaušinių baltymų.
  • 60 g. cukraus.
  • šaukštelio vanilinio cukraus.
  • 130 g. migdolų, sumaltų į miltus.
  •  250 g. cukraus pudros.
Šokoladiniam įdarui reikės:

  • 60 g. juodojo šokolado.
  • 10 g. sviesto.
  • 40 ml. grietinėlės.
     Dideliame dubenyje pradedam plakti baltymus (tam geriausiai tinka plaktuvas)  ir lėtai supilame cukrų su vanilija. Plakame 6-8 minutes ir pabaigoje supilame cukraus pudrą su migdolų miltais, atsargiai išmaišome.
     Ant skardoje iškloto kepimo popieriaus su šaukšteliu ( dar geriau- konditeriniu švirkštu) dėliojame 3-4 cm. vienodo dydžio rutuliukus. Neišdėliokite juos labai arti vienas nuo kito, mat bekepant jie gali susijungti. Kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje10-13 min. Sekite savųjų macarons kepimą, stenkitės išvengti perkepimo.
     Išėmus pyragėlių puseles leiskite jiems truputį atvėsti, ir po kelių minučių nuimkite juos nuo kepimo popieriaus.
     Gaminame šokoladinį įdarą: mažame puodelyje užverdame grietinėlę, nuimame nuo ugnies ir į puodelį sudedame sviestą ir sulaužytą šokoladą. Plakame  plaktuvu kol masė pasidaro vientisa. Paliekame atvėsti.
     Įdarui ir puselėms atvėsus, sutepame pusę macarons puselių su pasigamintu įdaru ir užvožiame pusele be įdaro.
Skanaus!
      Dar vienas receptas čia ;]

P.S: Atsiprašau už nelietuviškas kabutes. ;/

      Gero vakaro,
   Ieva.

*Šiuo metu TD bloge renkamas aktyviausias skaitytojas. Komentuok šį straipsnį, gauk 1 tašką, dalyvauk rubrikoje, gauk 3 taškus. Tapk aktyviausiu ir laimėk šaunią užrašų knygutę! Daugiau informacijos - ČIA

9 komentarai:

Anonimiškas rašė...

O, man taip kaip žiūriu tuos amerikiečių, anglų blogus taip norisi paragaut tų sausauniukų gal pačiai reikės pabandyti :)

Anonimiškas rašė...

Straipsnis visai fainas, įdomi tema, gal tik trumpokas:)
(O čia visai tad komandai:) pastebejau, kad straipsniai rašomi vis rečiau, vos karta/2 per diena, nors "rašytojų" turit labai daug:/

Anonimiškas rašė...

Straipsnis visai fainas, įdomi tema, gal tik trumpokas:)
(O čia visai tad komandai:) pastebejau, kad straipsniai rašomi vis rečiau, vos karta/2 per diena, nors "rašytojų" turit labai daug:/

Anonimiškas rašė...

bet mielosios,viskas kopijuota...

* Gintarija * rašė...

Straipsnis patiko. Iš pradžių, paskaičius komentarą, taip ir pagalvojau, kad apie kažkokisu tai makaronus rašysi. ;D Sveikinu, nustebinai. Straipsnis lengvai "susiskaitė", buvo tvarkingas, patrauklus akiai, ne per ilgas. Gramatinių klaidų nepastebėjau. Super. Spaudžiu visas 3 knopkes :)
P.S. Akmenukas į blogo daržą: Pritariu komentarui aukščiau, bloge labai sumažėjo straipsnių, o juk neseniai priimėt tiek rašytojų. Norėtųsi vienodumo, kadangi dabar gaunasi, jog vieną dieną gali išvysti arba 5 straipsnius, arba 0. :) Bet čia tik šiaip.

Ieva rašė...

Ačiū už pastabas! Informacija surankiota ne iš vienos svetainės, dalis jų nelietuviškos, todėl jei nesunku, prašau to anonimo numest nuorodą tos svetainės, iš kurios kopijuota. Receptą radau http://www.nidosreceptai.lt/skaniukai/macaroons/, nes jis pasirodė pats lengviausias, o aš macarons gaminus tik pagal jau paruoštus tešlos ir įdaro mišinukus ;]

Anonimiškas rašė...

Puikus straipsnis, lengvai skaitosi, reikiamas info kiekis. O del rašymo daznumo- ir aš tai pastebejau, del kokiu priežasčių tai vyksta?!

Aš Kamilė rašė...

(Is kart atsiprasau, kad rasau be LT raidziu, nes dabar rankose turiu mobiliuka kuriame nera lietuvisku raidziu) Straipsnis puikus ! Labai patiko, nes net nezinojau kas tie "makaronai" :D... O apie neaktyvuma... As pati dabar neypatingai gerai atlieku savo kaip rasytojos pareigas. Manau, jog kitos rasytojos kaip ir as daugybe laiko skiria mokslams, nes vis del to bega paskutines dienos mokykloje ir norisi jas uzbaigti puikiai. Jog visi pazymiai tenkintu. Ir man atrodo, kad ir jus trokstate to paties :D. Tad manau, kad nors kiek atsakiau i jusu klausima kodel blog'as neaktyvus. Iki kitu kartu ;) !!

Anonimiškas rašė...

www.macaron.lt man labiausiai patike macaronsai (M macarons) berods vadinasi, super, uzsakem drauges gimtadieniui siurpriza 80 vienetu :)