Braškės nauda


Braškės - tai viena skaniausių uogų, kuri ne tik skani bet ir labai naudinga organizmui. Tad, belaukiant braškių verta pasidomėti kuo ši uoga tokia ypatinga? iš ties čia žodelis - oho - tiesiog per silpnas. Braškių neįmanoma atsivalgyti! Ir tai — labai praktiška, nes jos suteikia mums grožio, kad visus metus pačios atrodytume saldžios kaip uogos.
 

Turi daug vitaminų

Braškės ne tik turi nuostabų skonį bei kvapą, bet yra ir maistingos: jose daug cukraus, organinių rūgščių, aromatinių medžiagų, geležies, kalcio, fosforo, mikroelementų, įvairių vitaminų, ypatingai A ir B grupės. Penkiose vidutinio didumo uogose vitamino C yra tiek, kiek viename apelsine.

Sumažina riziką dėl širdies priepuolių ir insulto

Braškėse yra daug kalio, mineralų, kurie padeda reguliuoti elektrolitų kiekį, sumažina riziką dėl širdies priepuolių ir insulto. Juose taip pat yra folatų, tai pagrindinis komponentas raudonųjų kraujo kūnelių gamybai.

Beveik be kalorijų

Braškės beveik neturi kalorijų, todėl jų galima valgyti kiek tik širdis geidžia. Tiesa, jei nesate alergiškas. Tie, kurios dėl šių uogų kankina alergija, smaguriaudami jomis turėtų užgerti rūgštaus pieno produktų: kefyro, jogurto, rūgpienio.

Jūsų grožiui


Šveitiklis veido odai

Dėmesio, braškių išvaizda apgaulinga! Tokios iš pažiūros saldžios uogos turi nemažai vaisių rūgščių, kurios pasižymi valomuoju poveikiu, ypač naudingu veido odai. Išbandykite valomąją kaukę: supjaustykite kelias uogas išilgai. Užtepkite ant veido 1—2 šaukštus natūralaus jogurto, uždėkite braškes ir palaikykite 20 minučių. Nuplaukite šiltu vandeniu.

Anticeliulitinis šveitiklis

Kad oda taptų švelni kaip aksomas: sumaišykite truputį neutralaus kūno losjono su keliomis trintomis braškėmis ir panaudokite naują priemonę kaip anticeliulitinį šveitiklį. Įtrinkite odą, po poros minučių nuplaukite šiltu vandeniu. Leiskite odai nudžiūti.
 

Braškių vonia

Karališkas vonios priedas: sutrinkite saują braškių, sumaišykite su puse stiklinės grietinėlės, 1 arbatiniu šaukšteliu migdolų aliejaus ir 2 stiklinėmis šilto vandens. Supilkite mišinį į šiltą vonios vandenį. Maudykitės 20 minučių. Oda taps švelni kaip šilkas.

Kaip uogos prisirpusios lūpos

Prisirpusių braškių spalvos ir uogomis kvepiančios lūpos — pačios saldžiausios. Atsikandusios braškės, pasilikite mažą gabaliuką. Perbraukite juo per lūpas — vaisių rūgštis nuvalys negyvas ląsteles, išlygins ir sudrėkins odą. Patepkite lūpas minkštinamuoju žemuogių skonio pieštuku ir nudažykite braškių spalvos lūpų dažais.

Braškių losjonas

Paprastas ir veiksmingas. Paimkite truputį šviežiai spaustų braškių sulčių ir nuvalykite jomis veidą, po to nuprauskite drungnu vandeniu. Toks losjonas pasižymi antibakteriniu, uždegimą mažinančiu efektu.

Nuo spuogų

Braškių sultys padeda kovoti su spuogais. Patepkite spuogą braškių sultimis arba užklijuokite ant jo nakčiai braškių sultimis suvilgytą pleistrą.


Drėkinamoji kaukė sausai odai

100 g trintų braškių sumaišykite su 3 šaukštais varškės ir arbatiniu šaukšteliu alyvuogių aliejaus. Uždėkite kaukę ant veido. Po penkiolikos minučių nuvalykite drėgna servetėle.

Tinka dantims balinti

Braškės taip pat gali būti naudojamos balinti jūsų dantims. Vaisių rūgštys, kaip žinoma, padeda pašalinti dėmes nuo dantų. Perpjovę braškę per pusę, su gabalėliu reikia patrinti į dantis. Tai pašalina apnašas, stiprina ir gydo dantenas.

Šiek tiek receptų


Braškiniai ledai

INGIDIENTAI:
  • Braškės: 500 g
  • Medus: 200 g
  • Sultys: 50 ml (50 - 100 apelsinų)
  • Vanduo: 100 ml
  • Kiaušiniai: 1 vnt. (baltymas)
  •  

KAIP GAMINTI:
  1. Sutrinkite mikseriu braškes su medumi. Įpilkite vandens ir apelsinų sulčių, šaldykite apie 3-4 val.
  2. Išimkite iš šaldiklio. Sudėkite gerai išplaktą kiaušinio baltymą, vėl įdėkite į šaldiklį.
  3. Dar po 4-5 val. desertą jau galima dalyti į taures ir skanauti.


 Gražūs ir labai skanūs ledai

Braškių salotos su feta

INGIDIENTAI:
  • Braškės: 10 vnt. (didelės)
  • Gražgarstės: 1 sauja
  • Špinatai: 1 sauja
  • Fetos sūris: 200 g (arba fetos tipo sūrio)
  • Druska: 1 žiupsnelis (pagal skonį)
  • Juodieji pipirai: 1 žiupsnelis (pagal skonį)
  • Česnakai: 2 skiltelės (užpilui)
  • Aliejus: 3 valg. š. (užpilui)
  • Balzaminis actas: 1 valg. š. (užpilui)
  • Migdolai: 1 valg. š. (užpilui)
  • Medus: 1 arbat. š. (užpilui)
  • Garstyčios: 1 arbat. š. (Užpilui)
  •  

KAIP GAMINTI:
  1. Gražgarstes ir špinatus nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir išdėliokite į kelis dubenėlius. Sūrį nuvarvinkite, supjaustykite nedideliais kubeliais. Braškes nuplaukite, nuskabykite, perpjaukite pusiau, išdėliokite ant salotų ir fetos, gausiai pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  2. Paruoškite užpilą: migdolus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir sumalkite. Medų ištirpinkite virš garų arba kambario temperatūroje. Česnakus sutraiškykite česnakų spaustuvu ir sumaišykite su aliejumi, balzaminiu actu, garstyčiomis ir medumi. Užpilą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir bent 10 min. palaikykite, kad susimaišytų skoniai. Atvėsintu padažu apliekite salotas.

 Braškių salotos su feta

Citrinų ir braškių gėrimas

INGRIDIENTAI:
  • Vanduo: 750 ml
  • Cukrus: 200 g
  • Braškės: 350 g (šviežios)
  • Mėlynės: 150 g (šviežios)
  • Citrinos: 1 vnt. (250 ml šviežiai spaustų sulčių, 1 citrinos tarkuota žievelė ir papuošimui kelios riekelės)


KAIP GAMINTI:
  1. Į prikaistuvį supilkite 2 puodelius vandens ir suberkite cukrų. Kaitinkite, kol cukrus ištirps. Išjunkite ugnį ir atidėkite į šalį, kol atvės.
  2. Į maisto smulkintuvą sudėkite braškes, mėlynes ir supilkite vieną puodelį vandens. Išplakite ir susmulkinkite iki vientisos masės. Į prikaistuvį su atvėsusiu cukraus sirupu supilkite trintas uogas ir šviežiai išspaustas citrinų sultis. Suberkite tarkuotą citrinos žievelę. Įdėkite kelis citrinų griežinėlius.
  3. Prieš patiekdami, palaikykite porą valandų šaldytuve. Skanaus!
  4. Iš nurodyto produktų kiekio paruošite apie 1,5 l citrinų ir braškių gėrimo.


Citrinų ir braškių gėrimas

Miško uogų pyragas

INGRIDIENTAI:
  • Kiaušiniai: 4 vnt.
  • Cukrus: 80 g
  • Druska: 1 žiupsnelis
  • Kepimo milteliai: 8 g
  • Kondensuotas saldus pienas: (indelis) 1 vnt.
  • Avietės: 200 g
  • Braškės: 200 g
  • Mėlynės: 200 g


KAIP GAMINTI:
  1. Pirmiausiai Jums reikia pasigaminti biskvitą. Gerai išplakite kiaušinių trynius su cukrumi ir žiupsneliu druskos iki baltumo. Įmaišykite kepimo miltelius į miltus ir dėkite į kiaušinių ir cukraus masę. Puikiai išplakite kiaušinių baltymus ir dėkite į masę. Viską atsargiai išmaišykite.
  2. Suverskite paruoštą tešlą į sviestiniu popieriu išklotą skardą ir kepkite vidutinio karštumo orkaitėje 12 minučių kol gražiai pagels.
  3. Nulupkite sviestinį popierių ir ataušinkite biskvitą. Ataušusį biskvitą supjaustykite lygiomis dalimis į kvadratėlius.
  4. Statykite savo miško uogų pyragą: pirmiausiai dėkite biskvito kvadratėlį, tada užpilkite kondensuoto pieno ir dėkite ant viršaus vienos rūšies uogas, vėl dėkite biskvitą, kondensuotą pieną ir uogas. Taip kartokite, kol pasieksite norimo aukščio pyragą. Skanaus!

Paprastasis miško uogų pyragas


SKANAUS!!!

*Komentuok šį straipsnį - gauk 1 vieną tašką. Dalyvauk rubrikoje ar konkurse - gauk 3 taškus. Tapk aktyviausiu "Teenage Dreams" blog'o skaitytoju ir laimėk knygą "Laumės vaikas"!

10 komentarų:

Aušrinė rašė...

Skanus straipsnis :D Viskas patiko, buvo įdomu skaityti. Tik norėjosi, kad receptuko nuotrauka būtų dešinėje pusėje prie ingridientų (tuščioje vietoje). Taip pat siūlyčiau atkreipti į daiktavardžių kartojimą, pvz.:

„Perpjovę braškę per pusę, su gabalėliu reikia patrinti į dantis ir dantenas. Tai pašalina apnašas, stiprina ir gydo dantenas." - kartojasi žodis DANTENOS. Galėjai pakeisti daiktavardį į žodį JAS :)

Tiek tų pastebėjimų, sėkmės!

Aqilė rašė...

Šiek tiek užkliuvo įžanga.. Nereikėjo tiek tų daugtaškių pridėlioti. Galėjai parašyti vieną sklandų sakinį. :) Taip pat, kaip ir Aušrinė siūlau atkreipti dėmesį į daiktavardžių kartojimą. :)
Patarimai visai naudingi. :) Sėkmės tau! :)

Si. rašė...

Straipsnis patiko, tik jį reikėjo rašyt Birželio mėnesį, kai braškių buvo. :)

Agnė rašė...

Ačiū už komentarus, o braškių ir dabar galima nusipirkti, nes jų būna ne tik birželį :)

Maybe rašė...

Nežinau, nežinau... Atbaidė pavadinimas, ir taip viso straipsnio neperskaičiau. Išdėstymas taip pat nelabai patiko, galėjai kaip nors gražiau patvarkyt :>
Ir dar... Turguj gal dar netyčia gausi kokių sveikesnių braškių, tačiau parduotuvėj.. Gal kam ir skanūs chemikalai. Tad tikrai straipsnis galėjo būti parašytas anksčiau :> Bet čia tik pastebėjimas.

Silvija rašė...

Dabar man iškilo klausimas, ar pati visą tekstą rašei ar nukopijavai iš interneto?

Agnė rašė...

Rašiau pati, tačiau informaciją skaičiau internete, kokiuose 5 puslapiuose.

Ugnė St rašė...

O man niekas nekliuvo kažkodėl.:>
Tik gaila jau braškės į pabaigą.:/

Amaya rašė...

Man labai patiko straipsnis, o ypač receptai. Šaunu! :)

Emma D. rašė...

Šiemet braškių jau atsivalgiau, tad svarbiausius dalykus persirašysiu į užrašų knygutę :) Straipsnis tikrai puikus, tik ir man pavadinimas truputį užkliuvo - nesuintrigavo. Bet visa kita - super ;]