Varškė - gardus ir naudingas produktas

LIUCIJA 

Vieni žmonės mėgsta varškę, kiti negali jos pakęsti, bet dauguma turbūt yra girdėją, kad tai naudingas mūsų organizmui produktas. Kuo naudinga varškė ir kodėl verta ją valgyti? Apie tai šiame straipsnyje.


http://0.tqn.com/d/easteuropeanfood/1/0/2/s/-/-/how-to-make-farmers-cheese-21.jpg 

KUO NAUDINGA VARŠKĖ
  • Varškės baltymuose yra nepakeičiamųjų aminorūgščių – metionino ir triptofano, kurios labai svarbios nervų sistemai ir virškinamajam traktui.
  • Varškėje yra mineralinių medžiagų, iš kurių pačios svarbiausios – fosforas ir kalcis – yra mūsų kaulinio audinio ir dantų pagrindas. Beje, kalcis stiprina ne tik kaulus ir dantis, bet ir širdies raumenį.
  • Varškė skatina hemoglobino gamybą, joje yra B grupės vitaminų, saugančių nuo aterosklerozės.
  • Varškė labai naudinga žmonėms, sergantiems kepenų ligomis.Šio produkto komponentai neleidžia vystytis riebalinei kepenų infiltracijai.Toks sutrikimas vystosi organizme kaupiantis kenksmingoms medžiagoms, gali sutrikti kasos veikla.Todėl sergant hepatitu, kepenų ciroze, sutrikus tulžies išsiskyrimui ir kasos veiklai, būtina kasdien valgyti varškės.
  • Ne mažiau svarbi varškė ir sergant ateroskleroze arba nutukus. Joje esančios medžiagos normalizuoja riebalų apykaitą organizme: daugiau riebalų paverčiama energija, mažiau jų susikaupia ir nusėda ant kraujagyslių sienelių.
  • Varškę naudinga valgyti ir sergant gastritu, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, nes ją virškinant išsiskiria gerokai mažiau skrandžio sekreto, druskos rūgšties ir fermentų.
  • Varškės baltymai pasisavinami geriau nei mėsos ar žuvies baltymai.
  • Varškėje yra kalcio, fosforo, geležies, magnio, aminorūgščių, taip pat metionino ir lizino, mažinančių cholesterino lygį.
  • Kuo riebesnė varškė, tuo joje daugiau karotino, vitaminų B1 ir B2.
  • Varškė normalizuoja kraujodaros procesus, nervų sistemos veiklą, medžiagų apykaitą.
  • Kai kurie produktai trukdo įsisavinti kalcį. Jei norite gauti maksimalią naudą iš varškės, geriau jos nemaišyti su kava, kola, šokoladu, alkoholiu, riebalais ir cukrumi.
  • Kalcis (kurio yra varškėje) ypač svarbus vasarą, kai karšta, mes daugiau judame ir sportuojame, nes šis mineralas yra aktyviai šalinamas su prakaitu.
Fotolia nuotr. / Varškė

PATIEKALAI SU VARŠKE

Varškės apkepas


Jums reikės:



Manų kruopos užpilamos pienu ir pusvalandžiui paliekama, kad šiek tiek išbrinktų. Kiaušinių tryniai išsukami su cukrumi, sudedama varškė, išsuktas arba gabaliukais supjaustytas sviestas, manų kruopos ir viskas gerai ištrinama. Baltymai išplakami iki standžių putų. Į masę sudedami išplakti kiaušinių baltymai, lengvai išmaišoma, sukrečiama į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo indą ir kepama orkaitėje 25-40 min.

Virtinukai su varške

Jums reikės:

http://blog.mezgalai.lt/wp-content/uploads/2011/09/DSCN1585.jpgVirtinukų tešlai:
250 g miltų
80 ml pieno arba vandens
1 kiaušinio
druskos
Virtinukų įdarui: 
400 g varškės
1 kiaušinio

1 valg. šaukšto cukraus
žiupsnelio druskos

Kaip gaminti?


Virtinukų įdarui varškę kelis kartus permalame, įmušame kiaušinį, įberiame cukraus, druskos ir gerai išmaišome. Iš miltų, pieno, kiaušinio ir druskos užminkome tešlą. Virtinukų tešla turi būti kietoka. Iškočiojame ploną tešlos lakštą ir stiklinėle ar formele išspaudžiame skrituliukus. Ant virtinukų tešlos skrituliukų dedame po šaukštelį varškės įdaro, perlenkiame ir užspaudžiame kraštus. Virtinukai su varške dedami į verdantį pasūdytą vandenį ir verdami apie 5-7 min. 


Kepti varškėčiai 


http://www.tavijuta.lt/fotos/varskeciai.jpg Jums reikės:

400 g varškės
2 kiaušinių
1 stiklinės miltų
1-2 valg. šaukštų cukraus
druskos
aliejaus kepimui
  
 Kaip gaminti?

Varškę keptiems varškėčiams gerai ištriname su cukrumi, įmušame kiaušinius, suberiame miltus, druską ir gerai išminkome. Ant miltais pabarstytos lentos iš varškės masės formuojame 5-6 cm skersmens volelius. Peiliu supjaustomi 1,5-2 cm storumo paplotėliai ir sufornuojami varškėčiai. Varškėčiai apvoliojami miltuose ir kepami aliejuje iš abiejų pusių. Varškėčiai kepami kol gražiai apskrunda.


Kepti obuoliai su varške 




http://4.bp.blogspot.com/-9uw42EFgmtA/UEzHf5eAPeI/AAAAAAAAAyI/OrLHdo3AA7c/s640/DSC_1154-001.JPG Jums reikės:

4 didesni obuoliai,
150 g varškės,
100 g vandenyje išmirkytų razinų,
2 arb. š. medaus,
aliejaus.

Kaip gaminti?

Obuolius nuplauti, nupjauti viršūnėles su koteliais, vidų išskobti. Išskobtą obuolių masę   supjaustyti mažais gabaliukais ir sumaišyti su varške, razinomis,  medumi. Įdaro pridėti į išskobtus vaisius, uždėti viršūnėles. Obuolius aptepti aliejumi ir kepti 220°C orkaitėje apie 20 min. 


Desertinis varškės sūris su žele 

http://s018.radikal.ru/i504/1201/c5/281428e3fb07.jpg Jums reikės:

500 g liesos varškės
50 g aguonų
1 pakelis grietinėlės skonio želė
2 pakeliai įvairaus skonio želė (kivių ir braškių, pvz.)
3 v. š. cukraus


 Kaip gaminti?

Pasiruošti vaisinės želės, sustingusią supjaustyti gabalėliais.
Varškę, cukrų ir ištirpintą grietinėlės skonio žėlę sutrinti (plaktuvu, blenderiu). Turi gautis puri varškės masė. Į ją suberti aguonas, sudėti vaisinės želė gabalėlius ir gerai išmaišyti.
Dubenį iškloti maistine plėvele, supilti masę. Palaikyti šaldytuve  3 valandas. Skanaus!


Varškės spurgos


 Jums reikės:

500 g varškės
4 kiaušiniai
8 šaukštai miltų

3 šaukšteliai vanilinio cukraus
1 arbatinis šaukštelis sodos
4 šaukštai cukraus

Cukraus pudros

Kaip gaminti?

Sodą nugesinti su šlakeliu acto. Kiaušinius su cukrum gerai išplakt, sudėti vanilinį cukrų, miltus ,sodą, varškę, ir išminkyti. Daryti spurgas ir virti aliejuje. Apibarstyti cukraus pudra.


VARŠKĖS KAUKĖS ODAI

Varškės kaukės puikiai tinka įvairių tipų odai, padeda išsaugoti jaunystę ir odos grožį. Jūsų dėmesiui gardžios varškės gydomosios galios!



Kaukė normaliai ir sausai odai Pirmiausia gerai nuvalykite veido odą.  2 valg. š. minkštos varškės sumaišykite su 2 arbat. š. grietinės. Gerai sutrinkite iki vientisos masės ir tepkite ant odos. Laikykite 20 minučių. Nuplaukite iš pradžių šiltu, vėliau vėsiu vandeniu. Ši kaukė puikiai padeda, jeigu oda linkusi į sausumą, pigmentines dėmes.

Kaukė sausai odai
2 valg. š. gerai sutrintos varškės sumaišykite su 1 valg. š. riebios grietinėlės, įdėkite 1 arbat. š. medaus. Gauta mase kruopščiai padenkite veido odą ir 15–20 min. palaikykite. Paskui nuplaukite šiltu vandeniu ir nuvalykite veidą atvėsintu vaistinių ramunėlių nuoviru.

Kaukė riebiai ir porų kankinamai odai
2 valg. š. riebios varškės  sumaišykite su 1 valg. š. šviežių spanguolių sulčių ir 1 arbat. š. medaus. Užtepkite gautą kaukę ant veido ir palaikykite 15–20 min., nuplaukite žaliosios arbatos nuoviru. Po 5 min. suvilgykite veidą ledukais arba nuvalykite petražolių nuoviru.

Vitaminų kaukė
Nuvalykite kivį, sutrinkite iki tyrelės, sumaišykite su 2 valg. š. varškės ir 1 arbat. š. alyvuogių aliejaus. Kauke padenkite veidą ir 15 min. palaikykite. Nuplaukite kaukę šiltu, o vėliau vėsiu vandeniu. 

Balinamoji kaukė
Sumaišykite 2 valg. š. varškės su 1 valg. š. kefyro ir 1 arbat. š. citrinų sulčių. Užtepkite ant veido ir 15 min. palaikykite. Nuplaukite šiltu krapų, petražolių ar liepų žiedų nuoviru, o po 5 min. vėsiu vandeniu. Jeigu oda sausa, tuomet vietoj citrinos rinkitės agurkų sultis.



http://www.15min.lt/images/photos/616350/big/veido-kauke-503a212fd1c18.jpg 
______________________________________________________________
O Jūs ar mėgstate varškę? Lauksiu pasiūlymų apie kokį produktą norėtumėte dar paskaityti. Iki kito straipsnio!


6 komentarai:

^^ Simona ^^ rašė...

Puikiai padirbėjai! Kitą kartą gali parašyti apie pieno naudą, bent jau man būtų labai įdomu. :)

Liucija Ališauskaitė rašė...

Ačiū Simona! :)
Ačiū už idėją, pasistengsiu parašyti apie pieno naudą.:)

Anonimiškas rašė...

Kaip tave priėmė su tokia lietuvių kalba?

Ugnė rašė...

Šaunus straipsnis! Man pirmoje nuotraukoje ne varškė pasirodė, o spragėsiai :) Bet tikrai labai fainas ir įdomus straipsnis!

auguste asadauskaite rašė...

puikus straipsnis labai patiko:)

Miglė K rašė...

šaunuolė :)