Prieskoniai tavo namuose

Tikriausiai ne kartą žiūrėjai Džeimio Oliverio, Beatos Nicholson ir kitų virtuvės šefų laidas. Galbūt pastebėjai, kad prieskonius jie augina čia pat, virtuvėje? Tai visai realus ir naudingas dalykas, ypač žiemos metu. Nors už lango dar ne vasara, jau gali mėgautis šviežiais, naminiais prieskoniais! Tai gali būti ne tik skanus maisto pagardas, bet ir dekoratyvinis augaliukas! 

Pasisodinti prieskonius nėra sunku. Mėgstančioms daržoves ir sodinimo bei auginimo procesą tai netgi malonumas! Pateiksiu jums patarimų, kaip ir kur užsiauginti prieskonių ir žolelių. 

Kur gali auginti prieskonius?

Greičiausiai ir pati supranti, kad augalams reikia saulės šviesos, ir šiltos vietos. Jei augini prieskonių vazonėlius, jiems puiki vieta yra palangė ar balkonas. Augalai taip pat sunkiai augs, jei oras bus susistovėjęs, todėl kasdien turi atidaryti langą bent 5 minutėms. Tiesa, temperatūra turėtų būti 15-20 laipsnių. Parduotuvėse gausus vazonėlių asortimentas. Įvairių spalvų, formų, netgi su papuošimais. Kokio dydžio vazono nori - tavo reikalas. Jį turi rinktis pagal tai, kiek ruošiesi auginti prieskonių. Vazonas turėtų būti 10-15 centimetrų aukščio.

Kada prieskoniai užaugs? 
Prieskoniai paprastai sudygsta per 2-7 dienas. Žinoma, tai priklauso ir nuo jų rūšies ir auginimo sąlygų. 

Kokius prieskonius gali auginti namuose?
Augalų pasirinkimas yra gana gausus. Tiesa, ne toks kaip augalų, kuriuos gali auginti vasarą, darže. 
Bazilikas - dažnas svečias italų virtuvėje. Šis prieskonis turi nuostabų kvapą, todėl neprašausi jį pasodinusi. Auginti vazonėlyje jis gali, o ir kambarys pakvips šviežios žolelės kvapu. Bazilikas tinka patiekaluose yra pomidorai, česnakai, petražolės, salotos. Šis augalas vienmetis. 
Melisa - šią prieskoninę žolelę dažnai naudoja patiekalų puošimui. Ji turi augti nuo vėjo apsaugotoje, saulėtoje, šiltoje vietoje. Melisą galima naudoti įvairiuose mėsos patiekaluose bei sriubose.
Raudonėlis - daugiametis, kvapnus prieskoninis augalas. Šis prieskonis taip pat naudojamas medicinoje. Jis palengvina kosėjimą (geriama arbata), gerina virškinimą, malšina skausmą, padeda nuo daugelio ligų. Naudojamas italų ir graikų virtuvėje, šiuo prieskoniu suteikiamas kvapas daugeliui patiekalų. 
Rozmarinas - augalas, naudojamas sriubose, padažuose, taip pat kaip vaistažolė. Skatina plaukų augimą. 
Mairūnas - šis augalas suteikia gana pikantišką skonį. Naudojamas sriubose, padažuose, salotose, paukštienos, žuvies patiekaluose. 
Petražolė - dvimetis augalas. Šį prieskonį reikia pakankamai laistyti ir tręšti. Petražolė naudojama salotoms, sriuboms, mėsos patiekalams ir papuošimams. Ji turi begalę vitaminų ir mineralinių druskų, daug gydomųjų savybių. 
Čiobrelis - visiškai nelepus, daugiametis augalas. Dažnai sutinkamas italų ir prancūzų virtuvėje. Naudojamas arbatoms ir mėsos patiekalams. Žydi gražia, rausva spalva.
Krapas - prieskonis naudojamas daugelyje patiekalų, sriubose, salotose, daržovių patiekaluose. Krapai yra pakankamai lepūs, juos reikia dažnai laistyti, bet neperlaistyti. Žiemą juos auginti kiek sunkiau, nes dėl saulės nepritekliaus jie greitai ištįsta ir tampa ne tokie skanūs, beverčiai maistiniu požiūriu. 


Na, jau ateina vasara, todėl greitu metu daržoves ir prieskonius bus galima sodinti darže ar šiltnamyje. Tačiau jei gyveni bute ir tokios galimybės neturi, tikiuosi šie patarimai tau padėjo! :) Iki!

4 Komentarai

  1. Tobulėji, Agota, tobulėji. Palyginus tavo senesnius straipsnius, ir šį, matomas didelis skirtumas. :) Man patiko, informacijos taip pat užteko. Pasirinkai gerą temą ir manau, kad užtektinai ją išplėtojai. Nors aišku, įmanoma parašyti ir daugiau. Lauksiu tolimesnių straipsnių! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Estera, smagu :)
    Simona, ačiūūūū!:) Stengsiuos tobulėt vis daugiau.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Krapus vasarą net laistyt nereikia :D,jie savo noru užauga ir padaro ''Krapų karalystę'' .Manau dar yra daug daugiau prieskonių.Aš esu nusipirkus didžiają dalį kur tuo pačiu vaistažolė ir prieskonis.Kaip du zuikiai nušauti vienu šūviu :D.

    AtsakytiPanaikinti