TD virtuvėlė: Kelionė po Itališką virtuvę

Italija garsi ne tik madomis ir dizainu, menu, architektūra, muzika, bet ir virtuve. Itališka virtuvė labai įvairi. Ją sudaro ne tik tradiciniai makaronai, bet ir daržovių, vaisių, žuvies, sūrio patiekalai. Mikelandželas rašė : Ko būtų verta Romos virtuvė be Parmezano sūrio. Kvapus, tarkuotas, supjaustytas smulkiais gabaliukais jis yra neatskiriama itališkų patiekalų dalis. Jis sujungia visus patiekalo komponentus ir suteikia jiems savitą skonį. 


Untitled

Keletas įdomių faktų:

*Brangiausios picos pasaulyje vertė siekia 2000 svarų (apie 8000 litų).

*Vasario 13-oji diena yra nacionalinė ,,Valgyk Itališką maistą'' diena.

*Itališka vestuvių sriuba nėra tradicinė sriuba vestuvėms.

*Pasaulyje egzistuoja 600 skirtingų makaronų formų.

*Italijoje auga per 250 rūšių vynuogių.

*Pavadinimas ,,Sriuba'' kilo iš italų kalbos.

Receptai:

Minestrone

Reikės:
* 2 vnt. svogūnų
* 1 vnt. paprikos
* 1 vnt. morkos
* 1 vnt. saliero stiebo
* 200g konservuotų pupelių
* 1 vnt. skiltelės česnakų
* 2 v.š. sviesto
* 1 v.š. alyvuogių aliejaus
* 4 vnt. pomidorų
* 100g smulkių makaronų
* 1l vandens
* 2 v.š. tarkuoto parmezano sūrio
* 1 žiupsnelis baziliko
* 1 a.š. druskos
* 1 a.š. pipirų

Gaminimas:
* Nuluptą svogūną, nuskustą morką ir saliero stiebą supjaustykite griežinėliais, papriką - juostelėmis.
* Į puodą dėkite sviestą, supilkite aliejų, berkite svogūnus ir pakepinkite. Sudėkite kitas paruoštas daržoves ir pamaišant troškinti apie 5 minutes.
* Supilkite vandenį. Kai jis užvirs į sriubą įtarkuokite perpjautus pomidorus taip, kad odelės liktų rankoje. 
* Sumažinkite ugnį ir virkite apie 20 minučių. Suberkite pupeles ir makaronus. Virkite iki tol, kol makaronai suminkštės. Sriubą pagardinkite pipirais, druska, smulkintu baziliku. Tiekiant pabarstykite parmezano sūriu.

Itališka minestronė

Tiramisu

Reikės:
* 5 vnt. kiaušinių (5 baltymų ir 4 trynių)
* 500g maskarponės sūrio
* 100g sausainių
* 125g cukraus
* 125ml stiprios nesaldintos kavos
* 50ml brendžio
* 4 v.š. kakavos

Gaminimas:
* Trynius suplakite su cukrumi, įmaišykite maskarponės sūrį, iki masė taps vientisa.
* Baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į maskarponės masę.
* Sausainius išdėliokite ant didelės lėkštės ir iš abiejų pusių apšlakstykite kavos ir brendžio mišiniu. 
* Į pasirinktą indą dėkite sluoksnį paruošto maskarponės sūrio, tuomet sausainius. Taip viską sluoksniuokite. 
* Paruoštą desertą iš pradžių palaikykite kambario temperatūros patalpoje, vėliau per naktį šaldytuve.
* Prieš pateikiant paruoštą tiramisu pabarstykite kava.

Tiramisu

Paprastoji lazanija

Reikės:
* 3 vnt. svogūnų
* 500g spageti makaronų
* 400g faršo
* 300g fermentinio sūrio
* žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų

Gaminimas:
* Išvirkite makaronus pasūdytame vandenyje.
* Faršą pakepinkite su smulkiai supjaustytu svogūnu.
* Kepimo skardą ištepkite sviestu.
* Į skardą dėkite sluoksnį makaronų, sluoksnį faršo, vėl makaronus, vėl faršą ir t.t. Taip susluoksniuokite visus makaronus ir faršą.
* Ant susluoksniuotos masės berkite sutarkuotą sūrį ir kepkite apie 15 min. 150 laipsnių temperatūroje įkaitintoje orkaitėje.


Nustebinkite šeimos narius ar draugus gardžiais itališkais pietumis. Savo kulinariniais sugebėjimais liksite patenkinta ne tik Jūs, bet ir Jūsų artimieji. 


Gražaus ir turiningo savaitgalio, Gabija Č.
*Komentuok šį pranešimą ir gauk 1 tašką. Dalyvauk rubrikoje ar konkurse ir gauk 3 taškus. Tapk aktyviausiu "TD" blog'o skaitytoju ir laimėk knygą "Trise prieš mafiją". Daugiau informacijos ČIA*

6 Komentarai

  1. Visas straipsnis buvo įdomus, tik man asmeniškai trūko receptų (juk italai turi labai daug tradicinių patiekalų!) arba tiesiog reikėjo platesnio straipsnio, nes tema yra labai plati... :)
    P.S. Apačioje neveikia nuoroda!

    AtsakytiPanaikinti
  2. mmmm... Tiramisu ir lazanija... Skanumėlis... Patiko, bet taipogi pritariu Simonai - italai juk garsėja receptais! Bet šiaip patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai įdomus straipsnis. Man labai patinka, kai yra pasidalinama receptais, iš kitų šalių, kurių virtuvė vis garsėja ir garsėja! :>*

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sutinku su Simona, tikrai galėjai daugiau receptų įdėti :) Bet vis dėlto - mmm, lazanija...:D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Geras straipsnis, bet man jų virtuvė nepatinka.. Galėjai daugiau receptų įdėti :)

    AtsakytiPanaikinti