Šokoladas

Rasti merginą, kuri nemėgsta šokolado, būtų nelengva. Tačiau šokoladas - kur kas daugiau nei tik visų mėgstamas saldumynas. Nors jį supa daug mitų, jis yra itin naudingas žmogui. Plius tas daug kam nežinomas ryšys tarp šokolado ir mikrobangų krosnelės. Tačiau apie viską - iš eilės.


Keletas faktų susijusių su šokoladu
  • Kai Anglai užvaldė Ispanų laivą, kuris buvo prikrautas kakavos pupelių, jie viską uždegė manydami, kad pupelės - avių išmatos.
  • Amerikoje galima rasti šokolade mirkytų traškučių.
  • Žmonės, kurie jaučiasi prislėgti, valgo 55% daugiau šokolado.
  • Kartu sudėjus kiekvieną sekundę Amerikiečiai suvalgo 45 kilogramus šokolado.
  • Chocolate chip sausainių kūrėja idėją pardavė Nestle su sąlyga, kad ji bus aprūpinta šokoladu visam gyvenimui.
  • Prekybiniame šokolade paprasti yra tiek mažai kakavos, kad labiau tikėtina, jog šokolado mėgėjai yra priklausomi nuo cukraus.
  • Piktnaudžiaujant šokoladu galima susirgti šokoholizmu. Daugiausiai tokių šokoholikių, kurios per dieną gali suvalgyti 4-5 plyteles šokolado, yra Anglijoje. 
  • Naciai naudojo šokoladą, kad priviliotų žydus į vagonus, kurie juos nuveždavo į koncentracijos stovyklas.
  • Šokoladas veikia šunų širdį ir nervų sistemą, todėl 100 gramų šokolado nedideliam šuneliui gali būti mirtina dozė.
  • Paskutinis dalykas, kuri valgė Elvis Presley prieš mirtį buvo ledai su šokoladu.
  • Nuo šokolado nėra storėjama. Tiesa tokia, kad tukina ne pats šokoladas, o jame esantis cukrus. Kuo daugiau šokolade kakavos - tuo mažiau cukraus.


Šokoladas ir mikrobangų krosnelė

Ar žinote, kuo susiję šie du dalykai? Tiesa tokia, kad šokolado dėka mes turime mikrobangų krosneles. Viskas įvyko antrojo pasaulinio karo pradžioje, kai mokslininkai bandė suprasti, kuo mikrobangos galėtų pasitarnauti. Buvo vykdomas eksperimentas, kai į laboratoriją įėjo Persis Spenseris su šokolado plytele. Žinoma, ši tuoj pat ištirpo, o Persis netrukus suprato, kad tai mikrobangų poveikis. Stengdamiesi išanalizuoti šį mikrobangų poveikį mokslininkai suspragino kukurūzus ir bandė išvirti kiaušinį. Taip taip, tą patį kiaušinį, kuris mikrobangų krosnelėje sprogsta. Taip pat nutiko ir tada: kiaušinis ištiško ant mokslininkų.




Šokolado nauda 
  • Jeigu kasdien valgysite juodąjį šokoladą, sumažės tikimybė susirgti širdies ligomis. Europos kardiologai netgi šokoladą priskiria naudingai maisto grupei, kurioje yra ir vaisiai, raudonasis vynas, žalioji arbata ir daržovės.
  • Dviratininkai, kurie po treniruočių gerdavo šokoladinį pieną, jausdavo mažesnį nuovargį ir geriau pasirodydavo per ištvermės testus negu tie, kurie po treniruočių gerdavo sportininkams skirtus gėrimus.
  • Šokolado kvapas veikia raminančiai. Taip pat tikinama, kad jo aromatas palankiai veikia psichiką, mažina dirglumą bei subalansuoja emocijas. 
  • Šokolado valgymas pagerina matematinius gebėjimus. Tai įrodo tyrimas, kurio metu dalyviams, kurie gerdavo karštą kakavą su dar keliomis medžiagomis, kurių yra šokolade, geriau sekėsi skaičiuoti, jie ne taip greit pavargdavo ir nesijausdavo išsekę.
  • Šokoladas mažina stresą bei gerina smegenų veiklą.
  • Juodasis šokoladas stiprina dėmesį, atmintį, reakcijos laiką ir problemų sprendimo įgūdžius. 
  • Puodelis karšto šokolado, gali nuraminti skaudančią gerklę ar nuslopinti kosulį.


Mitai

Šokoladas neturi jokios maistinės vertės: Anaiptol, šokolade gausu vitaminų: magnio, vario, geležies, cinko. Taip pat randama polifenolių  (antioksidanto).
Šokoladas sukelia dantų ėduonį: mokslininkai teigia, kad pagrindinė ėduonio atsiradimo priežastis - ilgą laiką burnoje esantis maistas (čiulpiant saldainį, maistui prikibus prie dantų). Kadangi šokoladas greitai tirpsta burnoje, jis nėra pagrindinė dantų gedimo priežastis.
Šokoladas sukelia spuoguotumą: mokslininkai įrodė, kad šokoladas nesusijęs su spuoguotumu.
Šokoladas didina cholesterolio kiekį kraujyje: Manoma, kad šokoladas didina cholesterolio kiekį vien dėl to, kad jo sudėtyje yra kakavos sviesto, kuris turi daug riebalų. Tačiau tiesa tokia, kad šis riebalas nekelia cholesterolio kiekio.
Šokoladas - dažnas alergenas: Sakoma, kad nemažai žmonių yra alergiški šokoladui. Tačiau tyrimai įrodė, kad žmonės dažniausiai būna alergiški šokolade esančioms priemaišoms: pienui, žemės riešutams, sojai, kviečiams.


Paskaičius straipsnį galima susidaryti nuomonę, kad šokoladas išties puikus produktas ir jo valgyti nereikėtų bijoti, tačiau nepamirškime, kad kalbame apie tikrąjį, juodąjį šokoladą, kurį tikrai ne visi mėgsta. Deja, pieniškame ir baltame šokolade nėra tiek daug maistinių medžiagų, kurios tokios naudingos organizmui. Taip pat šokoladas yra naudingas tik tada, kai vartojate jį saikingai. Vieni teigia, kad per dieną nereikėtų suvalgyti daugiau nei 100 gramų šokolado, o kiti sako, kad tokį kiekį šokolado vertėtų valgyti tik du-tris kartus per savaitę. Ne veltui sakoma: kas per daug, tas nesveika!