Šokoladas - saldžiausia merginos pagunda (1 dalis)

Esame tikros, kad beveik kiekviena mergina neįsivaizduoja savo gyvenimo be šokolado. Juk šokoladas - pats saldžiausias, skaniausias, daugiausiai rūšių kiekvienam skoniui turintis saldumynas! Šokoladui itin sunku atsispirti - jis savo saldžiu kvapu ir tirpstančiu ant liežuvio skoniu mus vilioja per pačias griežčiausias dietas, pralinksmina, kai būna liūdna, suteikia energijos ir malšina stresą sudėtingiausiose situacijose. Šį kartą portalas „Teenage Dreams“ jums papasakos apie šį skanėstą, jo gamybą, atsiradimą, rūšis ir įdomybes. Turbūt perskaičiusi straipsnį pati užsimanysi plytelės šokolado!

Kas yra šokoladas?
Šokoladas - tai saldus, dažniausiai rudos spalvos skanumynas, atkeliavęs pas mus kartu su kakavos pupelėmis iš Amerikos. Nors panašus į dabartinį šokolado skonis buvo atrastas tik 16– ame amžiuje ir buvo pagamintas Amerikos indėnų, jis buvo valgomas ir ankščiau, tik buvo visai kitokio skonio ir vadinamas xocolātl (žodis kilęs iš Nahuatatl kalbos). Seniausias rastas šokoladas buvo 1900– aisias metais prieš Kristų, Mokajų civiliacijos gyvenamojoje  vietoje. Tais laikais iš kakavos pupelių žmonės gamindavosi kartų šokoladinį gėrimą arba naudodavo baltus pupelės kraštelius vietoj fermentuoto cukraus alkoholiniams gėrimams gaminti. Majai, gerai žinoma civilizacija, būtent kuri prognozavo pasaulio pabaigą 2012- aisiais, augino kakavos pupeles savo kiemuose ir šokoladinį gėrimą naudodavo apeigoms. Tada vienintelė šokolado rūšis buvo kartus juodasis šokoladas ir žmonės mokėjo gaminti tik skystą jo būseną, kadangi nežinojo teisingos šokolado sudėties ir kokioje temperatūroje jį reikėtų laikyti, kad jis sukietėtų.

Šokolado paplitimas Europoje
Europiečiai nieko nežinojo apie Amerikos indėnų gaminamą šokoladą iki 16- to amžiaus, kai Kolumbas kartu su savo įgula atrado prie Amerikos esančias dvi dideles salas - Kubą ir Haitį. Kolumbas su gausybe kitų prekių į Ispaniją parsivežė ir kakavos pupeles, iš kurių ispanai gamino saldų šokoladinį gėrimą, kuris pasižymėjo ryškiu vanilės skoniu. Nors gėrimas buvo itin skanus, nuo jo labai pykindavo. Šis šokoladas buvo vadinamas „sveiku šokoladu“ dėl jo sveikų ingredientų - medaus, kakavos pupelių, vanilės. Maždaug per šimtą metų šokoladas užkariavo visą Europą ir tapo visiems žinomu delikatesu, nes  žmonės atrado temperatūrą, kurioje stingstantis šokoladas neištirpsta, lengvai laužosi (34 °C), ir todėl nebereikėjo gerti šokoladinio vanilės gėrimo. 1600-1800– aisiais metais dėl sunkaus ir ilgo šokolado gamybos proceso, buvo įsteigta gausybė gamyklų, kuriose dirbantys vergai turėjo gaminti šokoladą. Dabar šokolado gamybos būdas paprastesnis ir spartesnis, gausu šokolado fabrikų ir kompanijų, kurios gamina šokoladinius produktus.

Šokolado rūšys
Vyrauja keturios pagrindinės šokolado rūšys - tai juodasis, baltasis, pieninis šokoladas ir triufeliai. Juodasis šokoladas pasižymi kartesniu skoniu ir tamsesne spalva, nes jame yra didžiausia kakavos pupelių koncentracija. Šokoladiniai triufeliai yra rutuliukai, pagaminti iš bet kurios rūšies šokolado (dažniausiai juodo ar pieninio), įvairiai papuošti ir turintys savitą skonį, priklausomai nuo jų rūšies, kurią lemia kiti ingredientai, įmaišyti į jų sudėtį ir suteikiantys skonį. Pieninis šokoladas šviesesnis ir saldesnis, nes jame yra mažiau kakavos pupelių, o baltasis šokoladas sudėtyje neturi jokios kakavos, tik pieno, cukraus ir kakavos sviesto.  Kai kuriose šalyse dėl šios priežasties baltasis šokoladas net nelaikomas šokoladu.  Taip pat paplitę yra ir šokoladukai, šokoladiniai batonėliai, įdarytas šokoladas, bet jie nėra priskiriami jokiai rūšiai.


Kaip gaminamas šokoladas?
Prieš pradedant šokolado gamybos procesą, plantacijose užauginamas svarbiausias šokolado ingredientas - kakavos pupelės. Ant kakavos medžių auga didžiuliai vaisiai, kurių vidų pravėrus randame mažąsias kakavos pupeles, būtent kurias ir reikia atrinkti šokolado gaminimui. Tada pupelės gabenamos į fabrikus. Ten jos atrenkamos, paskrudinamos ir sutrinamos, vėliau sumaišomos su kitais šokolado ingredientais. Šokoladas ištirpdomas  34 °C temperatūroje, jis įdedamas į formeles, kurios yra tokios formos, kokios bus ir gaminys. Tada skystasis šokoladas vėsinamas, kad sustingtų.  Pasižiūrėti, kaip šokoladas gaminamas didžiausioje pasaulio šokolado kompanijoje „Hersheys“ galite ČIA. Jeigu norite iš arti pasižiūrėti, kaip atrodo šokolado gaminimo procesas, siūlome nuvykti į šokolado fabriką, kur galėsite pačios paragauti šokoladinių gaminių bei sukurti savųjų.

Neabejojame, kad sužinojai šį tą naujo apie įžymųjį gardėsį, o tavęs laukia dar ir daugiau informacijos apie jį. Dabar padiskutuok su kitais -  kas tau buvo nauja, netikėta? Kokį šokoladą labiausiai mėgsti?Ar norėtum dar vieno straipsnio šia tema, jei taip, ką dar norėtum sužinoti apie šį saldumyną?

6 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Žiauriai mėgstu sokolada, ypac juoda. Be jo mirciau.Buvo idomu, lauksiu tesinio

Saule Norkute rašė...

Smagu, kad tau patiko straipsnis, tikiuosi, kad patiks ir sekanti dalis. :) O aš irgi negaliu gyventi be juodojo šokolado, tai mano mėgstamiausias saldumynas ir didžiausia silpnybė. :D

Justina Golokvoščiūtė rašė...

Kaip tik prieš įsijungdama TD pasiėmiau šokolado :DD Buvo įdomu skaityti!

Saule Norkute rašė...

Dėkui, Justina. :) Stengsiuosi, kad ir kitas straipsnis patiktų. ;)

Anonimiškas rašė...

kai pamačiau pavadinimą nieko gero nesitikėjau, bet kai visgi perskaičiau supratau, kad buvo tikrai įdomu :) ačiū!

Saule Norkute rašė...

Tai tau ačiū! Gera žinoti, kad ir kiti vertina tavo darbą. :)