BLOGMAS #21: žiupsnelis tikrų lietuviškų Kalėdų


Sparčiu žingsniu artėja gražiausios metų šventės ir sulig kiekviena diena pagalvojame apie gausią šeimą, kuri susirinks prie stalo su dvylika patiekalų. Ar tai tik viena tradicija, kurią žinojai? Taip? Tuomet skaityk šį straipsnį ir sužinok daugiau apie Lietuvą ir mūsų tautiškas tradicijas.
  • Kalėdų metas prasideda Adventu (lapkričio 30 d.) - kalėdinio susikaupimo laikotarpiu ir baigiasi Kūčių vakaru.
  • Kūčių vakarienė pradedama vėlai vakare - pirmai žvaigždei patekėjus. Pavalgius šią vakarienę, vyksta Kūčių burtai, būrimai, prietarai visai nakčiai. Net nuėjus miegoti, stalas paliekamas pilnas, kartais net papildomas valgiais vėliau apsilankysiančioms vėlėms.
  • Visą Kūčių dieną moterys tvarkydavo namus - virė valgius, švarino namus, pervilkdavo patalynę, o vyrai dirbo lauke. Kūčių dieną labai svarbu visiems šeimos nariams išsimaudyti ir persirengti švariais drabužiais.
  • Šią dieną taip pat nebuvo galima palikti nebaigto kuodelio - buvo tikima, kad pakenks antgamtinės būtybės. Negalima malti, skaldyti malkų, kulti ir kitaip triukšmauti - triukšmą keliantys darbai vasarą prišauks audringus debesis ir krušą, pakenksiančią visiems gyvuliams ir troboms!
  • Iš apeiginio prausimosi atsirado pirčių ir kubilų tradicija: pirmiausiai maudydavosi vyrai, po jų ir moterys. Šis procesas turėjo ne tik magišką apsivalymo reikšmę, bet taip pat žadėjo apsaugoti žmogų nuo ligų, nesėkmių, piktų dvasių.
  • Stalui buvo skiriama ne mažiau dėmesio: ant tuščio ir nuvalyto stalo reikėdavo padėti šiek tiek šieno ir jį išsklaidyti (vėliau jie traukiami iš už staltiesės ir stebima, kuris gavo ilgiausią ir kuris trumpiausią, taip nusakant gyvenimo trukmę). Viskas užklojama balta staltiese ir tuomet stalas puošiamas lėkštėmis, žvakėmis, eglių šakelėmis.
  • Viduryje stalo padedama lėkštė su paplotėliais ("plotkelės"), kurių skaičius priklauso nuo prie stalo sėdinčių žmonių - vienas paplotėlis vienam žmogui. Vėliau jais keičiamasi.
  • Keletas tradicinių kalėdinių patiekalų: aguonų pienas, kisielius, kūčiukai, silkė pataluose, standus avižų kisielius, auselės arba virtinukai su baravykų įdaru, džiovintų daržovių mišrainė, saulėgrąžų aliejus, žuvis. Pagal tradicijas, ant stalo neturėtų būti kiaušinių, pieno produktų, paukštienos, kečupo, majonezo ir net blynų!
Kokios tradicijos dar egzistuoja tavo šeimoje?



4 PAKOMENTAVO

  1. Laikomės panašių tradicijų, nes labai kažko naujo nebeišmąstysi.
    Beje, tie paplotėliai vadinami kalėdaičiais (nors jų niekada taip nevadinu, nes augau rusiškoj-lenkiškoj-lietuviškoj aplinkoj...:D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Viskas girdėta, tačiau tuo pačiu ir nauja! Smagu, kad pagaliau sulaukėm įrašo ir apie lietuviškas tradicijas😍 Vienintelė Kūčių tradicija, tai vakarienė kurią sudaro 12 patiekalų, ėjimas į bažnyčią ir žinoma kalėdaičių laužymas😍

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nieko naujo nesužinojau, bet prisiminti buvo įdomu :)

    AtsakytiPanaikinti