Maisto estetika - kur darome klaidas?

Maistas - neatsiejama mūsų gyvenimo dalis. Jį ne tik naudojame pasisotinimui, bet ir matome parduotuvių vitrinose, televizijoje. Pamažu išsivystė ir maisto estetika - valgis turi būti paserviruotas. Taisyklės vyrauja maisto gaminimo, patiekimo ir net valgymo metu. Šiame straipsnyje bus pateiktos dažniausiai daromos klaidos, į kurias mažai atkreipiamas dėmesys.

1. Keksiukas


Kepiniai, puošiami gausiu kremo sluoksniu, yra daugelio mėgstamas skanėstas. Tačiau juos valgyti dažniausiai sunku - norint atsikąsti, reikia plačiai išsižioti, kremas ištepa lūpas ir burną. Norint to išvengti, yra puikus būdas. Paėmusi keksiuką, atsargiai perlaužk jį pusiau ir apvertusi apatinę pusę uždėk ant viršaus. Taip kremas liks tarp keksiuko ir tu galėsi estetiškai jį suvalgyti, kaip „keksiuko sumuštinį”.

2. Arbūzas


Ši gaivi uoga sukuria bene daugiausia problemų. Sultys tepa skruostus ir rankas, tad kartais valgyti tampa ypač nemalonu. Atrodo, kad vienintelis būdas gražiai suvalgyti yra supjaustyti jį smulkiais gabaliukais, bet aš siūlau greitesnį ir daug lengvesnį variantą! Atsipjovusios riekelę arbūzo, įstrižai nupjaukite arbūzo kraštelius, suteikdamos deimanto - rombo formą. Taip ne tik liksite visiškai švarios, bet ir valgysite elegantiškai, taip palikdamos kitiems įspūdį!

3. Sumuštinis


Net paprasčiausias sumuštinis su dešra gali nustebinti estetikos žinovus, jei jis bus patiektas skoningai. Dažniausiai daroma klaida - atpjauti porą griežinėlių dešros ir uždėti ant duonos. Nors daugeliui šis būdas priimtiniausias, bet estetika jame net nekvepia. Kodėl? Dešros gabalėliai neuždengia visos duonos riekės, tai atrodo neestetiškai. Tiesiog tuos du gabalėlius perpjaukite pusiau, dvi puseles sudėkite ant duonos viršaus ir apačios, kitus uždėkite ant šonų (kaip parodyta pavyzdyje). Taip dešros teks kiekvienam kąsniui, o jūs įrodysite, kad stengiatės dėl svečių, atkreipiate dėmesį į detales.

4. Mangas


Šis egzotinis gražuolis dažnai prasilenkia su estetika vien dėl to, kad nėra tinkamai nulupamas. Patiekti netvarkingus gabalėlius yra negražu ir nepagarbu, tad žinovai rekomenduoja mango nelupti su peiliu. Tai kas padės šiuo atveju? Ogi paprasčiausia stiklinė. Per pusę perpjaukite mangą, vieną puselę pridėkite prie stiklinės sienelės ir atsargiai spauskite vaisių žemyn, šiek tiek sukdami pagal jo formą. Taip mango minkštimas liks stiklinėje, o odelė bus nugramdyta švariau nei su šaukštu. Pusę taisyklingą formą išlaikiusio mango galite supjaustyti riekelėmis, kurios bus lygios ir traukiančios akį. Ne tik malonu valgyti, bet ir gražu!

5. Tacos


Štai patarimas ir meksikietiškos virtuvės mėgėjoms. Gaminant šią tortiliją, dažnai salotos lapas dedamas ant viršaus prieš lenkiant pusiau. Čia yra klaida. Teisingai padarysite tada, kai užkandį apgobsite salotos lapu. Taip ne tik labiau jausis salotos skonis, bet ir valgant įdaras nekris pro kraštus. Į salotą sukritusius kąsnelius galėsite suvalgyti su paskutinu salotos gabalėliu. Tokiu būdu jūs būsite neišsiterlioję, kas dažna valgant tokius patiekalus, tuo pačiu ir tinkamai patiekusios maistą.

6. Toblerone


Šis saldus gardėsis dažniausiai sukelia mums problemų. Norint jį atsilaužti, daug žmonių nusilaužia nagus ar pasitempia pirštus, kadangi jį laužti yra sudėtinga, bet nepagalvoja, kad jie daro neteisingai. "Toblerone" saldainio dizainas yra specialiai pritaikytas patogesniam atsilaužimui, bet tik nedaugelis pagalvoja apie šį būdą. Saldainio gabalėlį reikia ne laužti į savo pusę, o suėmus dvi skanėsto "viršūnėles" laužti jas artyn viena kitos. Tai ne tik padės greičiau ir patogiau atsilaužti gabaliuką, bet ir jis bus nesutrupėjęs, patrauklios estetinės išvaizdos.

7. Pica


Atėjo metas ir visų taip mėgiamam patiekalui. Turbūt ir jums yra pasitaikę, kad užsisakytos (ar pačių pagamintos) picos nepavyksta iškart suvalgyti, tad pasiliekame gabaliukus šaldytuve. Norėdamos užkąsti, tiesiog pasišildome mikrobangų krosnelėje ar orkaitėje, bet padas jau būna nebe traškus, pats patiekalas nebetenka pirminio skonio. Ką reikia daryti? Pasišildykite picos gabalėlį vaflinėje! Padas bus traškus, o pati pica malonaus skonio. Beje, pašildyta tokiu būdu pica įgaus labai mielą dizainą, kuris trauks akį ir dar labiau kvies pasivaišinti!

8. Ledai


Ir paskutinis dalyvis - vasaros karštį slopinantis skanėstas. Daugelis jį perka parduotuvėse, kiti gamina namie. Šįkart kreipiuosi į pastarąsias. Patogus būdas - nusipirkti ar išsikepti vaflinius ragelius, iš ledų dėžutės įdėti šiek tiek skanėsto ir ragauti. Tačiau tuomet ištinka problema - sušilę ledai pradeda varvėti pro vaflio galą, taip sukeldami problemų ne tik svečiui, bet ir pačiam šeimininkui. Išeitis yra! Prieš įdėdamos kaušelį ledų į vaflio dugną įdėkite zefyrą - jis sulaikys bėgančius ledus ir taip nebeliks galimybės išsitepti. Privalumas ir mėgstančioms nukąsti ledų galą - būsite pamalonintos zefyriuku.


Pasaulyje vyrauja daugybė estetikos taisyklių, jų žinoti nebūtina, bet bent kelias vertėtų atsiminti. Nežinia, kada pas jus apsilankys svečiai, o jūs pritaikysite savo žinias praktiškai, taip sukeldamos nuostabą ir susižavėjimą. Juk nesunku kartais pasistengti suteikti maistui daugiau subtilumo, o tai atsiperka puikia išvaizda ir skoniu.


1 PAKOMENTAVO

  1. maciau hack kaip pica islaikyt traskia sildant mikrobanginej, tiesiog idekit stikline vandens kartu :D

    AtsakytiPanaikinti