Desertų princesė: išversk iš koto net Velykų zuikį!


Pavasaris jau čia. Balandis driokstelėjo rekordine šiluma apdalindamas visus. Ore jau galima užuosti artėjančios vasaros kvapą. O čiulbantys paukšteliai jau suka lizdus ir primena, jog Šv. Velykos jau ne už kalnų. Laikas lekia greitai, o ypač vis dažniau pasirodant saulei, todėl metas susizgribti ir iš koto išversti ne tik šeimyną, bet ir patį Velykų zuikį! 

1. Riešutiniai morkų keksiukai.
 Keksiukus dieviname beveik kiekviena. Šokoladiniai, su uogomis, vaniliniai... Bet galiu lažintis, jog morkų ir dar riešutais gardintų skanėstų neragavai! O ir švelniai oranžinės spalvos kepinukai taps tikra Velykų stalo puošmena.

Reikės:


  • 1 didelio kiaušinio;
  • 3‒4 šaukštų rudojo cukraus;
  • 1 a. š. cinamono;
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • 4 šaukštų miltų;
  • 1 didesnės morkos;
  • 1 banano;
  • 2 šaukštų pieno;
  • kelių riešutų pasirinktinai.(gali naudoti ir riešutų sviestą)

    Gaminimas yra labai paprastas, todėl net ir ne itin dažnai kepti mėgstančios merginos lengvai pasigamins šių skanėstų:


       Pirma - kiaušinį išsuk su ruduoju cukrumi.
    1.  
    2. Tada į kiaušinio plakinį suberk smulkiai pjaustytą bananą ir šiek tiek spausdama šakute viską sutrink.
       
    3. Suberk smulkiai tarkuotą morką. 
       -[p
    4. Toliau paimk cinamoną, kepimo miltelius, miltus ir sumaišyk. Gautą mišinį sudėk į tešlą. Įpilk pieno ir gerai viską išmaišyk.
       
    5. Sudėk smulkintus riešutus arba riešutų sviestą ir dar kartą išmaišyk.
       
    6. Keksiukų kepimo formeles ištepk sviestu arba aliejumi ir į jas sudėk paruoštą masę (formeles užpildyk ne iki galo, kažkur ¾ ).
       
    7. Kepk 180 laipsnių orkaitėje apie 20 min.
       
    8. Belieka dekoruoti ir keksiukai paruošti! Gali iš išlydyto šokolado nulieti kiaušinius, apiberti spalvotais pabarstukais, kurių rasi kiekviename prekybos centre, aptepti riešutų sviestu ir ,,įsodinti'' į sviesto kepurėlę iš šokolado pagamintą viščiuką ir t.t. 



    9. 2. Drėgnas šokolado - burokėlių pyragas
      Pyragai - vienas lengviau paruošiamų desertų. Bet kartais ir tai nepavyksta - pyragas perkepa, būna sausas ir sprangus. To išvengti gali pridėjusi vieną neįprastą ingredientą - burokėlius! Jie suteiks drėgmės ir ypatingo skonio paletę tavo kepiniui, bei nustebins visą Velykinių pusryčių susirinkusią šeimą.

       Tau reikės:

      180 g sviesto
      220 g orkaitėje keptų, nuluptų burokėlių
      4 kiaušinių (trynius ir baltymus atskirk iš karto)
      180 g cukraus
      3 valg. š. jau užplikytos stiprios kavos
      200 g juodojo šokolado
      120 g miltų
      3 valg. š. kakavos
      1 arbt. š. kepimo miltelių

      Ruošimas:
      1. Burokėlius sutrink elektriniu trintuvu, nebūtina, kad jie virstų vientisa tyre, šiek tiek rupumo gali palikti.
      2. Į prikaistuvį sulaužyk šokoladą ir ant silpnos ugnies ar virš garų išlydyk. Tada supilk karštą kavą, supjaustytą sviestą ir gerai išmaišyk, kad masė taptų vientisa. Leisk pravėsti.
      3. Atskirame dubenyje išplak kiaušinių trynius, į juos supilk šokolado-sviesto masę, sudėk sutrintus burokėlius, viską išmaišyk.
      4. Kitame dubenyje iki standumo išplak baltymus su cukrumi – šį plakdama berk dalimis. Baltymų masę atsargiai įmaišyk į šokolado-burokėlių.
      5. Galiausiai dar viename dubenyje sumaišyk miltus, kepimo miltelius ir kakavą, o tada šiuos sausuosius ingredientus sumaišyk su šlapiaisiais – tą daryk atsargiai, nes svarbu, kad masė išliktų puri ir lengva.
      6. Kepimo formą išklok kepimo popieriumi, šį dar patepkite trupučiu sviesto, supilk pagamintą masę. Orkaitę įkaitink iki 180°C ir dėk į ją skardą su pyrago mase (orkaitė tegul kaista, kol dar ruoši pyrago masę, pyragą geriausia pašauti į orkaitę vos tik jis pagamintas).
      7. Kepk apie 35–40 min.

      O tada ir vėl leisk žaisti fantazijai: apipilk glajumi, barstyk pabarstukais, dekoruok konservuotais persikais, šviežiais kiviais ir apliek šokoladu! 


      3. Citrinų pudingas


      Tai pietų karalius, kuris duos galutinį smūgį ragautojams. Ir nors jam paruošti reikės truputį paplušėti prie viryklės ir būti atidžiai, bet tau prireiks tik trijų ingredientų, kuriuos turbūt tikrai rasi savo virtuvėje.


      Tau reikės: 


      4 citrinų

      2 stiklinių cukraus
      3 stiklinių grietinėlės

      Kaip gaminti?


      1. Nulupk 4 citrinas ir supjaustyk žievelę plonomis juostelėmis. Užpilk žieveles vandeniu ir virkite ant silpnos ugnies apie 10 min.
      2. Vėliau per sietelį nupilk vandenį, į indą su žievelėmis įberk stiklinę cukraus ir įpilk stiklinę vandens.
      3. Vėl virk ant silpnos ugnies apie 10 min., kol žievelė taps beveik permatoma. Įberkite dar vieną stiklinę cukraus, gerai išmaišyk ir leisk pravėsti.
      4. Vėliau į puodą su žievelėmis įpilk 3 stiklines grietinėles ir virkite dar 15 min. ant silpnos ugnies.
      5. Iš citrinų išspauskite sultis, įpilk į indą su išvirusiomis žievelėmis ir leisk atvėsti.
      6. Supilkite mišinį į indelius ir dėkite į šaldytuvą ne mažiau nei 5 val.

      Dabar surask gražių taurių ar ledainių ir supilstyk pudingą, papuošk citrinos skiltele, žievelės drožlėmis, mėtų šakelėmis ar galbūt vaisiniu šerbetu.

      Sublizgėjusi kaip desertų šefė pati čiupk porciją citrinų pudingo, pasidžiauk pavasariu ir šiltu oru, tegu citrinų kvapas atgaiviną mintis ir sielą, suteikia energijos ir daug geros nuotaikos. Svarbiausia - eksperimentuok, juokis ir džiaukis!


Komentarų nėra: