Pradžiamokslis į kulinariją. Desertai

Nežinau kaip Jums, bet man maisto gaminimas yra be proto sunki užduotis. Tačiau vis labiau noriu patobulinti savo įgūdžius virtuvėje. Jau pusę metų stengiuosi bent kartą į savaitę perimti pietų ar vakarienės darymo „misiją“ iš mamos ir taip tobulinti savo įgūdžius.  Šiame straipsnyje pasidalinsiu mano naujai išbandytais bei be galo lengvais  desertų receptais, kuriais galėsi ne tik nustebinti artimuosius, bet ir pagerinti savo gebėjimus virtuvėje.

Nuostabaus skonio drėgnas kakavinis pyragas

Man dažnai būna, kai užsimanai kažko skanaus, tačiau atsidariusi šaldytuvą supranti, kad nieko nėra ir teks gamintis pačiai. Tokiais atvejais darau kakavinį pyragą, kuris lengvai pasigamina ir yra labai skanus! Beje, tą pačią pyrago tešlą įpilant į keksiukų formeles galima iškepti ir puikius kakavinius keksiukus.

INGREDIENTAI

1 ir 1/4 stiklinės miltų
1 stiklinė cukraus (galima ir mažiau, jeigu nemėgsti pernelyg saldžiai)
1/3 stiklinės kakavos
1 a. š. geriamosios sodos
1 a. š. vanilinio cukraus (puikiai tinka ir vanilės ekstraktas)
1 stiklinės šilto vandens
 1/3 stiklinės aliejaus
 1 a.š. acto
 žiupsnelio druskos

GAMINIMO EIGA

Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Miltus persijokite su kakava, suberkite į indą. Supilkite cukrų, vanilinį cukrų arba ekstraktą, sodą, druską. Viską gerai išmaišykite. Supilkite drėgnus produktus: vandenį, aliejų, actą. Viską gerai išmaišykite, supilkite masę į kepimo popieriumi išklotą skardą. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 25-30 minučių.  Šį pyragą dažniausiai pateikiu su vaniliniais ledais arba aplieju juodu šokoladu. Skanaus!

Kakavinis varškės pyragas

Prie šio pyrago teks paplušėti daugiau, tačiau visas vargas tikrai bus atlygintas!


INGREDIENTAI
  
Tešlai:
250 g miltų
Žiupsnelis druskos
50 g kakavos
50 g cukraus
150 g šalto sviesto
1 a.š. vanilės ekstrakto
 Įdarui:
500 g pertrintos varškės
100 g grietinės
150 g cukraus
Žiupsnelis druskos
2 a.š. vanilės ekstrakto
2 v.š.  krakmolo
3 kiaušiniai

GAMINIMO EIGA

Dubenyje sumaišykite miltus, druską, kakavą. Viską persijokite. Įmaišykite cukrų, dėkite šaltą, kubeliais pjaustytą sviestą. Trinkite viską tarp pirštų, kol gausis vientisa smėlinė masė. Supilkite vanilę, išmaišykite. Tešlą dėkite į šaldytuvą, kol gaminsite įdarą. Įdarui dubenyje išsukite varškę, grietinę, vanilę, cukrų, krakmolą ir druską. Kitame dubenyje mikseriu išplakite kiaušinius iki baltumo ir tirštumo. Plaktus kiaušinius dalimis įmaišykite į varškės masę. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo formoje, išklotoje kepimo popieriumi,  paskleiskite 2/3 trupininės masės, šaukštu sulyginkite. Supilkite įdarą. Ant viršaus užbarstykite likusius kakavinius trupinius. Kepkite 50-60 minučių arba kol įdaras sutvirtės ir pyragas visiškai iškeps. Prieš pjaustydami šiek tiek atvėsinkite. Skanaus!
Desertinė varškė su želė gabaliukais

Paskutinis receptas toms, kurios nemėgsta šokolado. Šis desertas neužima daug laiko gaminant, bet labiausiai „kankina“ tas laukimas, kol sustings želė. Tai dažniausiai ruošiu ypatingomis progomis, nes taurėje ar dubenėlyje padarytas desertas atrodo išties skaniai ir gražiai.


INGREDIENTAI
500 g varškės
20 g želatinos
100 ml pieno
2-3 želė pakuotės
3 v.š. cukraus
Vanilinis cukrus arba vanilės ekstraktas

GAMINIMO EIGA

Šaltame vandenyje išbrinkinti želatiną. Skirtingų spalvų želė užpilti karštu vandeniu ir supilstyti į atskirus dubenėlius, išmaišyti, kai atvės įdėti į šaldytuvą, kad greičiau sustingtų. Į želatiną supilti šiltą pieną, kad pilnai ištirptų želatinos granulės. Varškę pertrinti, suberti cukrų, vanilinį cukrų arba ekstraktą, supjaustytą spalvotą želė, supilti ištirpusią želatiną ir išmaišyti. Perpilti į norimą formą ir dėti į šaldytuvą, kad sustingtų. Taip pat į varškę galima įdėti bananų ar uogų arba visiškai jais pakeisti želė gabaliukus. Skanaus!

Su meile, Monika


3 komentarai:

Kamilė Skurdenytė rašė...

Na kadangi labiausiai esu profė desertų gaminime , tai man dar reikėtų pasidarbuoti prie pagrindinių patiekalų, užkandžių. Sudomino mane paskutinis , o ką reiškia v. ? Nes aš bent jau nesuprantu, nes būna arb š. arba tiesiog š . pagal mane.

mt rašė...

v.š. - tai valgomasis šaukštas. Aš taip vadinu paprastus šaukštus
a.š. - arbatinis šaukštelis

Anonimiškas rašė...

Valgomasis šaukštas - table spoon