Geros kavos paslaptis - kavos pupelės

Manau, mūsų tarpe atsiras ne vienas kavos mėgėjas. Prasidėjus mokslo metams jau nebeįsivaizduoju savo ryto be puodelio kavos, kurį lėkdama pro duris išgeriu keliais dideliais gurkšniais arba gurkšnoju keliaudama į mokyklą.  Ir su pavydu galvoju apie vasaros dienas, kai galėdavau ramiai pasimėgauti šiuo aromatingu gėrimu, kuris dabar, mokykloje, padeda neužmigti per nuobodžias matematikos ar istorijos pamokas. Manau, visi kavos mėgėjai mane supras, tačiau ar kada susimastėte, kokią kavą geriate, ir kaip savo kavos gėrimo ritualą padaryti kokybiškesnį, skanesnį ir dar labiau malonesnį?

Kavos skonis ir aromatas priklauso nuo pupelių rūšių. Priklausomai nuo to, kokią kavą labiau mėgstate, stipresnę ar silpnesnę, priklausys ir jūsų kavos pupelių pasirinkimas ir jų maišymo būdas.
Kavos pupelių rūšių pasaulyje yra per 60, tačiau komercinę vertę turi tik dvi: 

Arabika
• Robusta


Arabikos pupelės išsiskiria skonių gausa. Šiose pupelėse skonis ir kvapas švelnesnis, dažniausiai  jaučiami uogų, vaisių ir vyno poskoniai. Dažniausiai auginamos Lotynų Amerikoje, Indonezijoje, Indijoje. Arabikos pupelės labiau vertinamos, dažnai yra brangesnės dėl sudėtingesnio pupelių auginimo ir derliaus nuėmimo.


Robusta pupelės yra stipresnės, rūgštesnės ir kartesnės, juntami grūdų ir riešutų prieskoniai.  Auginamos Vietname, Indonezijoje ir Brazilijoje. Šiose pupelėse daugiau kofeino, jos atsparesnės kenkėjams ir daug lengviau ir greičiau užauginamas derlius, todėl yra pigesnės.
Anksčiau pupelės buvo maišomos tarpusavy, tačiau lietuvių, kaip ir daugumos šiauriečių, gomurį vis labiau užkariauja arabikos pupelės. Prancūzijoje ir Italijoje labiau vertinamos robusta pupelės, kadangi jos turi stipresnį, intensyvesnį skonį.
Kavos skonis priklauso nuo skrudinimo, o norint skanauti šviežią ir kokybišką kavą, patartina kavos pupeles skrudinti namie, taip išlaikomas aromatas ir skonis, deja, tai specialios technikos ir laiko reikalaujantis malonumas.

Ar žinojai?
 
• Kava, po skrudinimo, išlieka kokybiška ir aromatinga metus.
• Daugiausiai kavamedžių yra auginama Brazilijoje.
• Visoje istorijoje buvo net penki bandymai uždrausti kavą.
• Maždaug 65% pasaulyje išauginamos kavos arabika, robusta - 35%.
• Pasaulyje kava yra antra prekė pagal populiarumą, ją lenkia nafta.
• Juodoje kavoje be cukraus nėra kalorijų.
• Istorikų duomenimis, kavos gimtinė yra dabartinėse Etiopijos žemėse.
• Pasak vienos iš daugelio legendų, kava atsirado apie 1200 metus, kai arabas bandė gesinti degantį kavos krūmą ir pajuto malonų aromatą.
• Kai kuriose pasaulio šalyse švenčiama kavos diena. Rugsėjo • 12-ąją „Kavos diena“ švenčiama Kosta Rikoje, rugsėjo 19-ąją Airijoje, o spalio 1-ąją – Japonijoje.


Vis dėlto, kad ir kaip mėgtumėte kavą, ja piktnaudžiauti nereikėtų. Skirkite savo kavos ritualui bent dešimt minučių ryte ar per pietus ir neskubėdami pasimėgaukite šiltu, aromatingu kavos puodeliu. 

Pagarbiai Vaiva P.

Komentarų nėra: