Kaip išsirinkti kvepalus?

Kvepalai - labai svarbi įvaizdžio dalis, kuri suteikia pasitikėjimo savimi, leidžia pasijusti žvaliai, energingai.Tinkamo kvapo pasirinkimas nėra toks paprastas kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Tai reikalaujantis laiko ir pastangų procesas.  

Pagrindinės kvapų grupės:
·    • Gaivūs kvapai. Tai dažniausiai citrusinių   kompozicijų apibūdinimas, suteikiantis gaivumo ir šviežumo jausmą.Labiausiai tinkami sportui ir aktyviam laisvalaikiui.
·    • Gėlių kvapai. Vaisinėje gėlių grupėje galima tikėtis braškių, mandarinų natų. Kvapas bus saldžiai-rūgštus. Rytietiški gėlių aromatai yra sunkesni, rūgštesni, saldesni. Dažnai pasitaiko vanilė, cinamonas, pipirai.
·    • Vaisių kvapai. Tai lengvi kvapai gaunami iš tokių vaisių kaip greipfrutai, apelsinai, citrinos. Saldesniuose variantuose atsiranda arbūzai, avietės. Deja, vaisių kvapai greit išgaruoja.
·    • Medienos kvapai. Šios natos yra sunkiausios. Dažniausiai pasitaiko vyriškuose ar unisex kvepaluose. Elegantiški, patvarūs, labiau mėgstami subrendusių moterų. Šiuose kvepaluose galima rasti beržo, kedro, muskuso, cinamono aromatų.
·    • Rytietiški kvapai. Dar vadinami ambra kvapu. Sunkoki, aštrūs, jausmingi, drąsūs. Dažniausiai juose galima rasti vanilės, muskato riešutų, smilkalų ar netgi odos kvapą.

Aromatų koncentracijos:
·     20%- 40% kvepalai. Išlieka ilgiausiai.
·     15%-20% kvapusis vanduo EDP (eau de parfum).
·     7%-15% tualetinis vanduo EDT (eau de toilette).
·     3%-7% odekolonas EDC (eau de cologne)
·     1%-3% kūno dulksna (eau fraiche). Išlieka trumpiausiai.

Pasipurškus kvepalų po kiek laiko kvapas pasikeičia. Taip yra dėl kvepalų natų. Jos yra net trys:
·    • Galvos nata. Tai pirmojo įspūdžio kvapas, ant odos išsilaiko 15- 30 min.
·    • Širdies nata. Ją galima pajusti praėjus pusvalandžiui. Ant odos išsilaiko nuo valandos iki dvejų.
·    • Bazinė nata. Ji yra pagrindinė kvapinė kvepalų kompozicija, ant odos išsilaiko keletą valandų.

Dažniausiai pasitaikantys gyvulinės kilmės kvepalų komponentai:
·    • Muskusas. Gyvūno kabargos išskyros. Kvepalams suteikia jausmingą aromatą.
·    • Cibetas. Tai civeto liaukų išskyros. Pasižymi sunkiu, geidulingu aromatu.
·    • Ambra. Tai medžiaga susidaranti kašaloto virškinimo trakte. Kvepalams ji suteikia saldžią natą.

Augalinės kilmės komponentai:

·    • Bergamotė. Tai nevalgomas apelsinas, kvapams suteikia gėlių natą nors tai ir yra apelsinmedis.
·    • Jazminas. Tai gėlių krūmas, saldaus ir intensyvaus kvapo.
·    • Pačiulis. Dar vadinamas Amerikos dilgėle. Kvapams suteikia aštrų, rytietišką kvapą.
·    • Mimoza. Augalas, jautrus prisilietimams. Kvepalams suteikia švelnų ir šiltą gelių aromatą.
·    • Tonkos pupelės. Medžio vaisius kvepalams suteikiantis labai saldų aromatą.

Renkantis kvapą, reiktų atsižvelgti į jo spalvą, kuri gali pasufleruoti apie patį aromatą.
·    Rožinė  ir violetinė. Dažniausiai raminantys kvapai, kuriuose vyrauja gėlių natos.
·    Geltona ir oranžinė. Tokiuose kvepaluose dominuoja vaisių kvapai, kurie suteikia žvalumo.
·    Raudona ir ruda. Vyrauja sunkūs rytietiški kvapai.
·    Žalia. Gaivinantys aromatai, kuriuose vyrauja žalių lapų ir žolės kvapai.

Pagarbiai Vaiva


1 PAKOMENTAVO