BLOGMAS #23: Patiekalai tavo šeimos Kūčių stalui

Kūčios - tai metas, kada su šeima, giminėmis gali susėsti prie bendro stalo, vaišintis bendru maistu, kalbėtis bendromis temomis. O jog Kūčių stalas nebūtų tuščias, pateiksiu keletą patiekalų, kurie tiks jūsų kūčių stalui.

  • Pupelių ir grybų mišrainė
  Grybus bei agurką kuo smulkiau supjaustyti, morkas bei saliero šaknį sutarkuoti ir apkepti aliejuje su smulkiai pjaustytu svogūnu. Pupeles reikia išvirti labai sūriame vandenyje. Palaukite kol viskas atvės, sumaišykite viską bendrame inde, įdėkite pipirų bei druskos ir štai, jūsų mišrainė jau paruošta! Pagaminimo trukmė - 60 min.
  • Avižų kisielius
  Avižinius dribsnius užpilkite šiltu vandeniu, išmaišykite, įmeskite duonos plutelę. Viską laikykite apie parą kambario temperatūroje. Po paros perkoškite bei įpilkite 1 litrą vandens. Tiuomet viską pasūdykite ir virkite apie 2 - 4 minutes. Į karštą kisielių galite įmaišyti aguonų arba medaus. Palaukite kol viskas atvės ir kisielius jau bus paruoštas jūsų kūčių stalui. Gaminimo trukmė - 30 min.
  • Kepta žuvis su riešutais
  Šiam patiekalui reikės 500 gramų žuvies filė, 100 gramų lazdyno arba žemės riešutų, vieno kiaušinio ir dviejų šaukštų žuvies prieskonių.  Pirmiausia supjaustykite žuvį gabalėliais, tuomet apibarstykite gabalėlius prieskoniais. Tuomet pamerkite žuvį į kiaušinio plakinį ir švoliokite smulkintuose riešutuose. Pakepkite ant silpnos ugniesaliejuje ir voilia, jūsų patiekalas jau guli ant stalo! Paruošimo trukmė - apie 60 min.

  • Morkų salotos su džiovintais vaisiais
  Reikės: penkių morkų, po saują razinų, slyvų ir abrikosų, keturių apelsinų, trijų obuolių, saujos smulkintų riešutų (tinka lazdynų, migdolų riešutai). Morkos sutarkuojamos burokine tarka, 3 apelsinai supjaustomi kubeliais, nulupti obuoliai – šiaudeliais. Visi ingredientai sumaišomi, apšlakstomi apelsino sultimis ir paliekami šaldytuve porai valandų. Salotas galima pagardinti saulėgrąžomis, alyvuogių aliejumi. Trukmė - 30 min

  • Aguonpienis su kūčiukais
  Šiam patiekalui reikės: 200 gramų aguonų, 3 šaukštų cukraus, 500 gramų kūčiukų, 4 litrų virinto vandens.Aguonas iš vakaro būtinai pamerkite į vandenį, o kitą dieną sumalkite jas apie 3 - 4 kartus, jog masė būtų kuo baltesnė. Vėliau supilkite viską į virintą vandenį, įdėkite cukraus ir viską gerai išmaišykite. Kūčiukus dėkite tuomet, kai valgysite aguonpienį, jog jie nebūtų ištižę.
  • Sausainiai su migdolais
  Reikės: 300 gramų kvietinių miltų, 200 gramų sviesto, 200 gramų cukraus, 45 migdolų, 70 gramų sezamų sėklų, šaukštelio kepimo miltelių. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, minkštu sviestu ir cukrumi.. Iš tešlos padaryti maždaug 3 cm skersmens cilindrą ir pavolioti jį sezamų sėklose. Supjaustyti cilindrą 7 mm storio plokštelėmis ir jas dėti ant kepimo skardos ir negiliai įspausti po migdolą į kiekvieną sausainuką. Kepti apie 10 min.
  • Medaus gira
  Girai prireiks: 5 litrų vandens, 500 ml medaus, 100 gramų razinų, 100 gramų mielių bei vienos citrinos. Paruošimas: medų užpilkite karštu virintų vandeniu ir maišykite, kol ištirps. Vandeniui pravėsus, supilkite mielės ir palaikykite vieną parą, kol gira suputos. Indas su gira turėtų būti uždengtas švaria skepetaite. Putas nugriebkite, suberkite plautas ir nusausintas razinas, supilkite citrinų sultis. Medaus gira supilstoma į butelius, uždaroma ir laikoma šaltoje vietoje.

Gerų švenčių bei skanaus kūčių stalo, tikiuosi, jog bent vienas receptas bus panaudotas jūsų stalui, sėkmės!








1 PAKOMENTAVO

  1. Patiekalai negirdėti, nauji, bet jau pasigaminome savo patiekalus, tad gaila, naujų neišbandėme

    AtsakytiPanaikinti