BLOGMAS #6: Kalėdomis kvepiantys skanėstai

Labiausiai man su šventiniu laikotarpiu asocijuojasi įvairūs skanėstai, jų gamyba ir nuostabus kvapas virtuvėje. Išrinkau paprastus, skanius ir šventiškus receptus, kuriuos galėsite išbandyti su šeima ar draugėmis, taip ne tik nudžiuginsite savo gomurį, bet ir puikiai praleisite laiką.




Šventėmis kvepiantys skanėstai

Sniego gniūžtės
Sudedamosios dalys:
  • 200 g kambario temperatūros sviesto arba margarino
  • 180 g cukraus pudros
  • 225 g avižinių dribsnių
  • 100 g vanilinio kremo miltelių
  • 30-60 ml šalto vandens
  • 200 g balto šokolado
  • kokosų drožlių

Maišytuvu išsukite sviestą ar margariną ir cukraus miltelius. Suberkite avižinius dribsnius, vanilinio kremo miltelius, įpilkite šalto vandens ir išmaišykite. Iš gautos masės formuokite kamuoliukus ir įdėkite juos į šaldytuvą atšaldyti. Tada į karšto vandens vonelę dėkite indą su šokoladu. Kai šokoladas ištirps, nardinkite į jį atšaldytus kamuoliukus. Ištraukę kamuoliukus pavoliokite kokosų drožlėse. Laikykite vėsioje vietoje.
Keksiukai
Sudedamosios dalys:
  • 170 g cukraus
  • 120 g miltų
  • 110 g lydyto sviesto
  • 100 ml pieno
  • 2 kiaušiniai
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 žiupsnelis druskos 
Gerai išplakite kiaušinius su cukrumi iki purumo. Pilkite ištirpintą sviestą. Į plakinį sudėkite miltus, sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Viską gerai išmaišykite. Į tešlą supilkite pieną ir išmaišykite iki vientisos masės. Masę pilkite į riebalais pateptas arba specialiais popieriukais išklotas keksiukų formeles: mase užpildykite daugmaž 2/3 formelės, nes keksiukai kepdami pakils. Kepkite ki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 - 30 minučių. Kai keksiukai iškeps liks tik juos papuošti, o čia jau tereiks pasitelkti savo fantaziją ir pirmyn!

Kalėdinės spurgos
Sudedamosios dalys:
  • 150 g kvietinių miltų
  • 80 g cukraus
  • 1¼ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • 2 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus
  • ¾ arbatinio šaukštelio druskos
  • 100 ml pieno
  • 1 arbatinis šaukštelis citrinų sulčių
  • 1 lengvai plaktas kiaušinis 
  • 50 g sviesto
  • Rapsų aliejaus skardai patepti

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Ištepkite spurgų formą rapsų aliejumi. Suberkite miltus, cukrų, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir druską į dubenį. Supilkite pieną ir citrinų sultis į mažą dubenį ir išmaišykite.
Pilkite pieną, išplaktą kiaušinį ir ištirpintą sviestą į paruoštą sausąjį mišinį ir išmaišykite. Pilkite mišinį į formeles tik iki pusės. Kepkite ant apatinės orkaitės lentynėlės apie 6–8 minutes. Leiskite spurgoms atvėsti kelias minutes, tada išimkite. Išimdami spurgas kiekvieną ertmę patepkite tirpintu sviestu.
3 papuošimo pasiūlymai 
Cinamonas ir cukrus
45 g cukraus su cinamonu
50 g tirpinto sviesto
Patepkite spurgas sviestu, kol jos dar šiltos, ir apvoliokite cukruje.
Glajus ir smulkintos pipirmėtės
120 g cukraus pudros
1–2 arbatiniai šaukšteliai vandens
70 g smulkintų pipirmėčių
Sumaišykite cukraus miltelius ir vandenį. Įmerkite spurgas į glajų ir puoškite smulkintomis pipirmėtėmis.
Imbierinis glajus
120 g cukraus pudros
1 valgomasis šaukštas vandens
2 arbatiniai šaukšteliai imbierinių meduolių prieskonių
Sumaišykite cukraus miltelius ir vandenį. Gautą glajų paskaninkite imbierinių meduolių prieskoniais. 
Tepkite ant spurgų.
Trapūs sausainiai

Sudedamosios dalys:
  • 300 g miltų
  • 85 g „Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“
  • 1 šaukštelis „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile
  • 200 g šalto sviesto
  • 1 kiaušinio trynys

Glajus:
  • 1 kiaušinio baltymas
  • 2 ml acto
  • 4 dl „Dansukker“ cukraus miltelių 

Sumaišykite sausainių ingredientus. Neperminkykite tešlos. Padėkite į šaldytuvą bent 1 val. Supjaustykite tešlą norimais gabaliukais ir kepkite ant apatinės orkaitės lentynėlės 6-8 min. 200 °C įkaitintoje orkaitėje. Sausainius ištraukite iš orkaitės ir leiskite atvėsti. Dekoruokite juos.
Kalėdiniai meduoliai
Sudedamosios dalys:
  • 500 g miltų
  • 100 g cukraus
  • 100 g grietinės
  • 100 g sviesto
  • 80 g medaus
  • 2 vienetai kiaušinių trinių
  • 1 vienetas kiaušinių
  • 0.5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 0.5 šaukštelio prieskonių mišinio (imbiero, gvazdikėlių, cinamono ir kt.)
1 stiklinė cukraus pudros cukraus pudros1 vienetas kiaušinių baltymųkiaušinių baltymųGalima įpilti sirupo ar specialių maistinių dažų, priklauso nuo to, ar norite spalvų. 
Papuošti galima įvairiais pabarstukais, zefyriukais, šokoladu, kokoso drožlėmis, riešutais, džiovintais vaisiais ir t.t.
Kiaušinį ir trynius išsukame su cukrumi. Į juos sudedame pakaitintą medų su sviestu ir prieskoniais. Supilame grietinę ir miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Užminkytą tešlą 2-3 valandas paliekame šaldytuve. Tada iškočiojame apie 7 mm storio tešlos lakštą. Iš jo išpjauname norimos formos meduolius. Vėliau kepame iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol paruduoja. Tuo metu ruošiame glajų: kiaušinio baltymą išplakame iki standžių putų. Nuolat plakdami po šaukštelį suberiame cukraus pudrą. jei į glajų dažysite sirupu reiks įdėti daugiau cukraus pudros. Iš sviestinio popieriaus susukame piltuvėlį, į kurį pridedame glajaus. Nukerpame piltuvėlio smailųjį galą ir tolygiai spausdami puošiame pravėsusius meduolius.
Iš šios tešlos taip pat galima pasigaminti imbierinį namelį. 

Pudingas 

Sudedamosios dalys:
  • 120 g cukraus
  • 50 g krakmolo
  • 1 žiupsnelis druskos
  • 60 g kakavos
  • 450 ml pieno
  • 4 kiaušiniai
  • 2 valgomieji šaukštai sviesto
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
Sumaišykite cukrų, krakmolą ir druską. Įmaišykite kakavos miltelių. Pamažu po kelis šaukštus supilkite pieną į mišinį, gerai sumaišykite. Suplakite trynius ir supilkite į masę. Perpilkite į puodą ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami. Kai masės viršuje ims formuotis burbulai, sumažinkite karštį ir dar apie minutę maišydami pavirkite. Tada masę perkoškite per sietelį, įmaišydami gabaliukais pjaustytą sviestą, įlašinkite vanilės ekstrakto. Uždenkite indą su pudingu maistine plėvele, kad paviršiuje nesusidarytų pluta, tada bent 3 valandas palikite šaldytuve, kol sustings. Vėliau pudingą galit papuošti šokolado ar kokoso drožlėmis, uogomis ar grietinėle.

Šildantys šventiniai gėrimai

Kalėdinė kakava

Sudedamosios dalys:
  • 300 ml pieno
  • Vanilės ankšties
  • Cinamono lazdelės
  • Malto imbiero
  • 50 g pieniško šokolado
Pakaitinkite pieną, vanilę, cinamoną bei imbierą ir palikite 15 minučių, kad įgautų skonį. Išimkite vanilės ankštį ir cinamono lazdelę. Vėl įkaitinkite pieną iki 80 laipsnių ir užpilkite ant šokolado gabalėlių. Suplakite šluotele ir supilkite į puodelį. Papuoškite plakta grietinėle, zefyriukais ir šokolado drožlėmis.

Karštas šokoladas

Sudedamosios dalys:
  • 4 šaukšteliai kavos
  • 750 ml pieno
  • 200 g juodojo šokolado
  • 200 ml riebios grietinėlės
  • 1 šaukštelis kakavos
Kavą užpilkite verdančiu pienu, palaikykite 5 minutes ir vėl pakaitinkite iki virimo, nukoškite. Į karštą kavą su pienu sutrupinkite šokoladą, pamaišykite, kad ištirptų. Išpilstykite į puodelius. Grietinėlę išplakite ir papuoškite kiekvieną puodelį, viršų pabarstykite kakava.

Imbierinė arbata

Sudedamosios dalys:
  • 0,5 l vandens
  • 5 gabaliukai imbiero
  • 2 šaukšteliai arbatos
Vandenį užvirinkite ir suberkite nulupto imbiero griežinėlius. Pavirkite kelias minutes. Nukoškite ir šiuo vandeniu užpilkite arbatžoles. Palaikykite 3-5 minutes, nukoškite ir išpilstykite.


1 PAKOMENTAVO

  1. Šį straipsnį užskaitau, anksčiau nelabai domėjausi kalėdiškais skanėstais, todėl galėsiu kažką pamėginti iš tavo siūlomų :)

    AtsakytiPanaikinti