Peru virtuvė - egzotiškas kampelis

Peru - viena gražių Pietų Amerikos šalių. Tikriausiai ši valstybė dažniausiai asocijuojasi su žymia ir darbščia šiame krašte gyvenusia Inkų imperija, tačiau verta pasidomėti ir apie unikalią bei vieną gardžiausių Peru virtuvę.


Žiupsnelis informacijos apie Peru virtuvę

Peru didžiuojasi viena geriausių pasaulyje nacionalinių virtuvių. Šio krašto patiekalai, pralenkę tokias didžias šalis, kaip Prancūzija, Italija ar Meksika, puikuojasi savo unikalia kulinarija bei gausiu, neįprastu ir itin egzotišku valgių pasirinkimu: saldžiosiomis bulvėmis - batatais, akį patraukiančiu violetinių kukurūzų pudingu (mazamorra morada), alpakų mėsa, keptomis jūrų kiaulytėmis ir šviežiomis jūros gėrybėmis. Peru garsėja kaip bulvių kraštas, nes čia žinoma gausybė jų rūšių, o šeimininkės puikiai jas atpažįsta ir žino, kokį patiekalą su tam tikra bulvių rūšimi geriausia gaminti. Šalies virtuvė žymi ir nematytais egzotiškais vaisiais, kaip vienas jų - čirimoja (chirimoya). Tai vaisius žalia išore, baltu vidumi, o skonis lyg ledinuko. Perujiečių gardusis gėrimas - kokos lapų arbata (mate de coca). Jau senovėje čia gyvenusi Inkų valstybė itin vertino kokos lapus ir tikėjo jų gydomosiomis galiomis.
 Susijęs vaizdas Susijęs vaizdas 
Čirimoja (chirimoya) ir paprastasis sargetis (lucuma) 
  


Perujiečių egzotiškasis patiekalas - keptos jūrų kiaulytės

Sužinojusi štai tokį faktą apie vieną iš Peru patiekalų, aš tiesiog sustingau ir susimąsčiau: "Kas gali kepti ir valgyti šį švelnų augintinį?". Turbūt vegetarai tuomet paklaustų, kaip gi mes galime valgyti vištieną, jautieną, kiaulieną ir kitą mėsą. Žinoma, tai tiesa, tačiau aš nesu vegetarė ir manau, kad atsakymas ir yra tas žodis "egzotiškasis", nes mes jau nuo mažumės šiame krašte esame įpratę valgyti naminių gyvulių, kitaip sakant, kurių negalėtume laikyti kambaryje kaip augintinių, mėsą. Na, o perujiečiams turbūt šis patiekalas įprastas, nes juk kievienas kraštas turi savitas tradicijas bei valgius. Šis patiekalas Peru dažniausiai valgomas su bulvėmis ar ryžiais. Beje, kaip ir kokos lapų arbata, taip ir šis valgis kilo iš Inkų valstybės valgiaraščio.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „cuy“



Malonumas smaližiams - violetinių kukurūzų desertas

Nors Peru stalai dažniausiai nukrauti bulvių patiekalais, šios šalies tautiečiai ne ką mažiau mėgsta ir saldumynus. Egzotiškų patiekalų tėvynėje perujiečiai ypač mėgsta saldųjį violetinių kukurūzų pudingą - mazamorra morada. Pudingas gaminamas iš neįprastos spalvos - violetinių kukurūzų, įvairių džiovintų ir šviežių vaisių (ananasas, obuolys), cinamono, gvazdikėlių ir kitų ingredientų. Nors ir skanėstas man atrodo lyg iš burokėlių sutrinta skysta košė, pudingo paragaučiau su malonumu. 

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „mazamorra morada“



Žymiausias perujiečių patiekalas - sevičė

Sevičė - tai jūros gėrybių patiekalas, labai mėgstamas ne tik perujiečių, bet ir daugelio pasaulio žmonių. Sevičė gaminama iš žalios, citrinų sultimis užmarinuotos žuvies, įvairių daržovių ir valgoma su salotomis, Peru ypač gardžiais avokadais ar žymiomis saldžiosiomis bulvėmis. Šis valgis gali būti gaminamas pasitelkiant įvairius ingredientus - yra daug skirtingų receptų, taip pat patiekalą galima paversti ir lengvu užkandžiu: reikia majonezu aptepti kukurūzų traškučius ir uždėti šiek tiek pagamintos sevičės!

Susijęs vaizdas


Peru kulinarija Lietuvoje

Ar žinojai, kad mūsų šalyje Kaune yra įsikūręs Peru virtuvės restoranas? O gal net teko aplankyti? Manau, kad tikrai verta! Šio nedidelio restorano įkūrėjai - lietuvė ir jos perujietis vyras. Šeimininkė Peru virtuvės ypatumų mokėsi iš savo vyro, jo mamos ir pačių tikriausių šefų. Jau dabar daug lietuvių iš įvairių miestų, šiame restorane paragavę visiškai kitokių patiekalų, pamėgo ir susižavėjo savita Peru virtuve. Manau, kad tai puiki galimybė ne tik paskaityti, sužinoti, o ir savu kailiu išbandyti, gal net pamėgti kitos kultūros patiekalus!

Kaip ir kiekvienos šalies patiekalai saviti, taip ir Peru virtuvė iš tiesų labai ypatinga ir neįprasta. Manau, kad neveltui Peru pripažinta viena geriausių, nes kai kurie patiekalai tikrai verti dėmesio, įdomūs ir atrodo gardžiai - norėtųsi paragauti. O kokia tavo nuomonė apie ši egzotišką kraštą?


0 PAKOMENTAVO