BACK TO SCHOOL: PUSRYČIAI, DĖL KURIŲ NORĖSI VERSTIS IŠ LOVOS

Skaniai ir sočiai pavalgyti, vienaip ar kitaip, mėgstame mes visos. Ir akylai stebinčios suvartojamų kalorijų skaičių, ir sveikai besimaitinančios. O tos gražios ir estetiškos maisto nuotraukos kone varo iš proto.  Tai va, kad nereikėtų varvinti seilės žiūrint, kaip pavydėtinai gerai gyvena visos Instagramo karalienės, šiandien pašnekėsim apie pusryčius, dėl kurių nenukentės tavo ilgai puoselėtas pilvo presas ir atsiras dar vienas stimulas verstis iš lovos! 😄


Pusryčiai yra svarbiausia dienos dalis, ir jos praleisti ar atsainiai gaminti tiesiog NEGALIMA! Netiks nei vienas puodelis kavos, nei viena skrudintos duonos riekė. Sočiai nepavalgysi - pirmų trijų pamokų mokykloje negirdėsi. Kam malonus pagalbos šaukiantis ir garsiai gurgiantis tavo skrandis? Todėl nekankink nei savo bendraklasių, nei pati savęs.

#1 AVIŽINĖ KOŠĖ + VASAROS GAIVA
Kad košės sveika kalba daugybė mitybos ekspertų. Tai be abejo geriau už paskubomis sukrimstą sumuštinį ar pusę obuolio. Kone visos vaikystėje, diena iš dienos, mėgaudavomės grikių, manų, kukurūzų ir dar visokiomis įmantriomis košėmis. Tai kodėl paaugusios nusprendėme pereiti prie pienu užpilamų dribsnių ar vieno mažo jogurto? Pati vos ne kasdien stoviu prie puodo ir verduosi sau košytę. 😃 Patikėk - dar ir kaip pažadina ir užkrauna energija visam rytui. Taigi, ko tau reikės?

2 puodeliai avižų
2 puodeliai pjaustytų braškių
2 šaukšteliai chia sėklų
1 bananas
1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
4 puodeliai nesaldinto migdolų pieno (esu tikra pirmą kartą galima mėginti ir su paprastu pienu)
2 šaukštai klevų sirupo

Kimbam į darbą:
1. Pirma supjaustyk braškes ir bananą, sudėk juos į vidutinio dydžio puodą.
2. Tuomet suberk ir supilk likusius ingredientus.
3. Visą mišinuką išvirk vidutinėje/didelėje temperatūroje. Vėliau sumažink viryklės karštumą ir virk 20 minučių iki tol, kol košės taps tiršta ir kreminė. Vuolia! Greita ir net labai skanu.


#2 JOGURTINIAI BLYNELIAI
Dieve, dieve, kaip skaniai skamba! 😄 Ar tokios nuotraukos ir pavadinimai kankina mane vieną? Nuo tokių pusryčių visa diena tampa kur kas geresnė. Rimtai! Taip smagu ateiti į mokyklą išsišiepusiai iki ausų, skaniai pavalgiusiai ir jaučiančiai tą gerą sotumo jausmą. Todėl pamėginti šiuos ,,auksinius'' blynelius pasiūlysiu ir tau.

Sausi produktai:
1.5 puodeliai kvietinių miltų
2 arbatiniai šaukšteliai sodos
1 arbatinis šaukštelis susmulkinto cinamono
žiupsnelis druskos
Šlapi produktai:
1/2 puodelio sutrinto banano
2 linų ,,kiaušiniai'' (recepto autorė labai originaliai pavadino 2 šaukštus žemės linų sumaišytus su 6 šaukštais vandens). 
1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
1/2 puodelio jogurto be laktozės arba sojos pieno
1 puodelis nesaldinto migdolų pieno
3 šaukštai kokosų aliejaus

Gaminam:
1. Pradžioje pasirūpink linų ,,kiaušiniais''. 6 šaukštus vandens sumaišyk su dviem šauktais žemės linų. Masę palaikyk 15 minučių. 
2. Į kitą dubenį sudėk, sumaišyk ir atidėk į šoną sodą, miltus, cinamoną ir druską (kitaip sakant, visus sausus produktus). 
3. Pasičiupk didelį indą ir gerai jame sutrink bananą. 
4. Kai jau matysi, jog linų ,,kiaušiniai'' tąsūs ir lipnūs - atsargiai ir labai gerai sumaišyk juos kartu su bananais ir visais sausais produktais. 
5. Išgavusi vientisą masę supilk vanilę, sojos ir migdolų pieną. 
6. Dar kartą gerai išmaišiusi gali supilti ir kokosų aliejų. Tešla gali pradėti stingti, todėl pagal poreikį gali įpilti daugiau migdolų pieno. 
7. Pasiruošk vidutinio dydžio keptuvę ir įkaitink ją iki vidutinės/aukštos temperatūros. Jos paviršių išpurkšk kokosų aliejumi. Kepk 3-5 minutes iki tol, kur blyneliai taps auksinės arba tamsiai rudos spalvos. 
Dabar gali visą šedevrą pagardinti mėgstamomis uogomis ir medumi. Niam


#3 VEGANIŠKI SAUSAINIUKAI 
Šių sausainių pusryčiams tikrai bus maža, bet kaip užkandžiai tarp pietų ir vakarienės jie dar ir kaip liuks. Pagal skonį ir poreikius galite juos pagardinti šokoladu, mėgstamomis uogomis ar vaisiais. Tai kur kas geriau ir sveikiau nei traškučių maišelis prieš vakarienę. 😉

Sausi produktai:
1 puodelis be glitimo nuluptų avižų
1/2 puodelio migdolų miltų
1/2 puodelio nesaldinto susmulkinto kokoso
1 šaukštelis susmulkinto cinamono
1/2 šaukštelio kepimo miltelių
1/2 šaukštelio sodos
1/2 šaukštelio druskos
Šlapi produktai:
2 linų ,,kiaušiniai'' (apie juos jau kalbėjome viršuje)
1/4 puodelio ištirpinto kokosų aliejaus
1/3 puodelio natūralaus žemės riešutų sviesto
1/3 puodelio gryno klevų sirupo
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1/4 puodelio moliūgų sėklų
1/4 puodelio spanguolių ar razinų (pagal skonį ir poreikius)
1/4 puodelio smulkintų riešutų
2 šaukštai chia sėklų

Pradėkim:
1. Įkaitink orkaitę iki 350 laipsnių.
2. Vidutiniame inde sumaišyk avižas, cinamoną, kepimo miltelius, migdolų miltus, sodą, druską ir kokosą.
3. Maišytuvo (blenderio) pagal sumaišyk vandenį ir linų sėklas. Pasigaminsi linų ,,kiaušinius''.
4. Gerai išmaišytus ,,kiaušinius'' sumaišyk su kokosų aliejumi, žemės riešutų sviestu, klevų sirupu ir vanile.
5. Gatavą mišinį supilk į dubenį su visais sausais produktais.
6. Viską gerai išmaišiusi suberk moliūgų ir chia sėklas, spanguoles, razinas ir graikinius riešutus. Nėra būtina dėti visus ingredientus. Viskas priklauso nuo tavo skonio.
7. Į pagalbą gali pasiimti apvalų ledų šauktą - išgausi reikiamą sausainių formą. Sudėk juos ant kepimo skardos.
8. Sausainius kepk 12-15 minučių iki tol, kol šie taps švelniai rudi. Iškepusiems sausainiukams leisk 10 minučių atvėsti.
9. Jau baigtus sausainius laikyk sandariai uždarytus ne daugiau kaip 5 dienas. Skanaus!


#4 TAKOS
Pati esu išprotėjusi dėl meksikietiško maisto. Maistas be čili pipirų, įvairių prieskonių ir padažų man ne maistas. Todėl būtinai turėjo išmėginti ir šiuos, ypač veganams tinkančius takos. Ir man patiko! 😃 Tikrai, tikrai. Viskas čia labai sveika, estetiška ir gražu. Žodžiu jei ne valgyt, tai bent nufotografuoti tikrai norisi. Bet mes ne tik grožėsimės, bet ir paragausim.

Tau prireiks:
1 šaukštelis alyvuogių aliejaus
1 supjaustytas raudonasis pipiras
1 sumaltas česnakas
1 pakuotė sojų varškės, dar kitaip vadinamos tofu
1/4 šaukštelio ciberžolės
1/4 šaukštelio kmynų
1/4 šaukštelio druskos
Šviežiai malti juodieji pipirai
8 kukurūzų tortilijos arba paprastos grūdinės tortilijos paplotėliai
1 supjaustytas avokadas
1/2 puodelio vynuoginių pomidorų arba pusė paprasto pomidoro
Neprivaloma: 1/2 puodelio ožkos sūrio
Neprivaloma: mėgstamas padažas ar garnyras

1. Įkaitink keptuvę iki vidutinio karščio ir įpilk alyvuogių aliejaus.
2. Supjaustyk raudonuosius pipirus, česnaką ir sudėjus juos į keptuvę palaikyk 2 minutes.
3. Rankomis susmulkink tofu ir supilk į keptuvę.
4. Pabarstyk druska, pipirais ir mėgstamais prieskoniais. Kepk 5 minutes dažnai maišant.
5. Po 5 minučių visą tai sudėk į tortilijos paplotėlius ir ant viršaus suberk avokadą, pomidorus ir ožkos sūrį.
6. Finišuojam su mėgstamu padažu.


#5 VAFLIAI SU SKRUDINTU ČESNAKU IR ROZMARINAIS
Merginos, kurios kažkur giliai, giliai užkišo savo vaflines - tuojau pat traukite jas lauk! Šitie vafliukai tai tikrai kažkas stebuklingo. Galima išsiugdyti lengvą priklausomybę tokiam maistui. Ir be proto skanu, ir sveika. Dėl tokių pusryčių negaila iš lovos išsiristi ir pusvalandžiu anksčiau.

Sausi produktai:
1 1/4 puodelio (150 g) smulkiagrūdžių kukurūzų miltų
1 puodelis (148g) šviesių miltų mišinio (be glitimo)
1/2 šaukštelio sodos
1 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
3/4 arbatinio šaukštelio jūros druskos
Šlapi produktai:
1 veganiškas kiaušinio pakaitalas
1 1/4 puodelio baltyminio riešutų pieno (migdolų pieno)
2 arbatinius šaukštelius obuolių arba baltojo acto
1/4 puodelio (44 g netirpinto) ištirpinto veganiško sviesto
1 Chalapos paprika (jalapenas)
4 skrudinti česnakai
2 šaukšteliai šviežiai smulkinto rozmarino

1. Sumaišyk migdolų pieną su obuolių actu ir palik 3 minutėms tam, jog susidarytų pasukos.
2. Dideliame inde sumaišyk visus sausus produktus išskyrus rozmariną ir atidėk į šalį.
3. Mažesniame dubenėlyje sumaišyk visus šlapius ingredientus.
4. Drėgnus produktus supilk į sausus ir maišyk tol, kol išgausi vientisą masę.
5. Smulkiai supjaustyk jalapeną ir suberk į indą.
6. Iš anksto įkaitink savo vaflinę taip, kaip nurodė gamintojas.
7. Mediniu šaukštu paskirstyk tešlą vaflinėje ir kepk tol, kol nebeliks garų.
8. Atsargiai išimk vafliukus ir sudėjus juos ant kepimo skardos pašauk į orkaitę nustačius 200 F temperatūrą. Taip vafliai taps traškūs ir švelnūs.
9. Pabaigai ant viršaus gali uždėti avokado, kokosų aliejuje paskrudintų pomidorų, smulkintų šparagų ar klevų sirupo. Viskas, dabar tik čiupk ir valgyk! 😃


#6 PUSRYČIAI IR SALOTOS
Merginoms, kurios pratusios rytais valgyti tuos tikrus ,,angliškus pusryčius'' tai taip pat turėtų patikti. Tiesa, tai sveikiau ir gaiviau. Tikrai negalėjau nepaminėti salotyčių, kurios puikiai gaivina ir labai gerai prabudina rytais. Tai paprasta, greita ir puikiai tinka pusryčiams. O skonių derinys tiesiog idealus!

2-3 arbatiniai šaukšteliai avokado arba alyvuogių aliejaus
2-3 kiaušiniai
1/4 puodelio smulkintų raudonųjų svogūnų
2-3 puodeliai žalių daržovių ir kitokių žalumynų (špinatai, kopūstai, salotų lapai ir t.t. )
1/2 puodelio skrudintų žiedinių kopūstų arba skrudintų saldžiųjų bulvių
1/3 supjaustyto avokado
švieži krapai
jūros druska ir pipirai

Startuojam:
1. Į didelę keptuvę įpilk kelis šaukštus aliejaus ir įkaitink iki vidutinės temperatūros.
2. Keptuvei įkaitus sudėk svogūnus ir kepk iki 5 minučių.
3. Susmulkink visas salotas ir suberk į keptuvę.
4. Viską pabarstyk jūros druska, pipirais ir kepk 2 minutes arba tol, kol daržovės ims skrusti.
5. Tuomet sudėk daržoves į kitą indą, o į keptuvę įmušk 2 kiaušinius ir kepk juos iki norimos konsistencijos. Nepamiršk pilstelėti daugiau aliejaus tam, jog kiaušiniai lengvai apskrustų. Gali juos pabarstyti druska, pipirais ar krapais.
6. Supjaustytus žiedinius kopūstus arba saldžias bulves sudėkite ant alyvuogių ar avokado aliejumi apšlakstytos kepimo skardos, pašauk į orkaitę ir kepk 20 minučių 425 F temperatūroje tol, kol daržovės lengvai apskrus. Kepdama nepamiršk karts nuo karto jų vartyti.
6. Atėjus pabaigai viską sudėk į indą, ant viršaus pabarstyk supjaustytų krapų, salotų ir įdėk griežinėlį avokado. Skanaus!

Štai ir viskas, Merginos! Būtinai nubėkit pažiūrėti vasariško pusryčių varianto su bananais ir sveiku graikišku jogurtu ČIA (ir kas, kad vasaros liko mažiau nei mėnuo. Mokomės džiaugtis net mažiausiais dalykais 😄) ir pačių skaniausių cinamoninių suktinukų ČIA. Visko paragaukit, pamėginkit ir pradėkit mokslo metus pasiruošusios. Jeigu užsimanysite dar kažko panašaus, pavyzdžiui įrašo apie daugelio mėgstamus glotnučius (čia mes taip vadinam smoothie kokteilius ) tuomet rašykit komentaruose.

Būtinai išliekam pozityvios, linksmos ir motyvuotos. Geros dienos, Merginos! 

0 Komentarai